Shutterstock

Inside Aardappelen

Trekt Amerika de Europese markt uit dal?

18 September 2020 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Door aanhoudende droogte in grote delen van Canada is de verwachte aardappeloogst voor dit seizoen 8% lager dan vorig jaar. Met name de regio's Prince Edward Island, New Brunswick en Alberta moeten als gevolg van uitdagende omstandigheden flink inleveren. Ook in de Verenigde Staten komt de oogst (in combinatie met kleinere areaal) fors lager uit. Wellicht dat de 'gaten' later in het seizoen kansen bieden voor de aardappelmarkt in Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Canadese aardappeloogst komt voor seizoen 2020 volgens insiders uit op 4,4 miljoen ton. Dit is 8% minder dan de 4,8 miljoen ton van afgelopen seizoen. Het zou de laagste opbrengst sinds 2011 zijn. Door aanhoudende droogte is de verwachting met ruim 400.000 ton naar beneden bijgesteld ten opzichte van augustus. Opvallend is dat het areaal dit seizoen wel 14% groter is: 145.120 hectare. Dat de opbrengst beduidend lager is, komt vooral door een lagere hectare-opbrengst: 30,3 ton per hectare in seizoen 2020 versus bijna 35 ton per hectare in seizoen 2019.

Biedt het kansen?
Niet alleen in Canada doet de aardappeloogst een behoorlijke stap naar beneden, want ook in de Verenigde Staten is de oogst naar verwachting flink kleiner. Terwijl er in de oogstjaren 2018 en 2019 gemiddeld ruim 19,3 miljoen ton werd geoogst, zal dat dit jaar volgens de laatste verwachting zo'n 1 miljoen ton minder zijn. Dat is eveneens 400.000 ton minder dan eerder in het groeiseizoen werd geprognotiseerd.

De vraag is nu of in seizoen 2020/2021 mogelijkheden ontstaan om het beoogde overschot aan grondstof (en dus eindproduct) in de Europese markt voor een gedeelte richting de Verenigde Staten te verschepen. De momenteel zwakke dollarkoers is overigens wel een beperking voor de in de eurolanden producerende verwerkers. Toch heeft de Verenigde Staten in de maand juli alleen al bijna 16% meer voorgebakken product geïmporteerd dan 1 jaar terug.

Vanuit België alleen al werd ruim 9.000 ton geëxporteerd. In juni was dat zelfs meer dan 12.000 ton. Vanuit België en Nederland gezamenlijk is over de periode augustus 2019 tot juli 2020 135.000 ton voorgebakken product geëxporteerd, tegen 83.000 ton over de vergelijkbare periode een jaar geleden.

Eindproduct op niveau
De vraag vanuit de Verenigde Staten vertaalt zich eveneens terug in de Canadese exportcijfers van eindproduct. Die zitten namelijk alweer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. In bijvoorbeeld de maand juli is (ten opzichte van juli 2019) door de Verenigde Staten 10% meer voorgebakken product geïmporteerd. Deze trend (een grotere afzet van eindproduct naar Amerika) is des te interessanter, gezien de flink lagere aardappeloogst in Canada.

Kortom: de wellicht aan de andere kant van de grote plas vallende 'gaten' kunnen voor de Europese markt weleens goed van pas gaan komen. De prijstechnisch door corona uit het lood geslagen Europese markt kan medio 2021 best eens sneller herstellen dan verwacht.        

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden