Agrifoto

Inside Aardappelen

Oogst komt tot stilstand door droogte en regen

25 September 2020

Waar reeds een start gemaakt is met de hoofdoogst, kwam deze afgelopen week deels tot stilstand. Het stoppen met rooien werd veroorzaakt onder andere door droogte, waardoor aardappelen beschadigden werden door harde kluiten in de ruggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers moesten stoppen met rooien in afwachting van regen. Een enkeling zette de regenhaspel weer aan om toch door te kunnen gaan met de aardappeloogst. Dit speelt zich vooral af in de kleigebieden. Ook België en delen van Duitsland hadden veel last van te droge omstandigheden. Midden deze week kwam de regen, ook daardoor moest een aantal telers stoppen met oogsten. Anderen konden juist van start door de grote verschillen in neerslag.

Geen overschot
Ondertussen kabelt de fysieke markt rustig door. In Nederland blijft de prijs hangen rond de €2,50 en €3,50 met weinig handel in vrije aardappelen. Een aantal verwerkers neemt de over en vrije aardappelen mee voor deze prijzen, maar ook een aantal is geen koper van de niet gecontracteerde aardappelen. Toch ligt er geen overschot op de markt.

In de zandgebieden weet men wel raad met de 'vrije' aardappelen door middel van alternatieve afzet richting de zetmeelindustrie. Door de 'gewone' opbrengst lijkt er ook voldoende opslagruimte beschikbaar, omdat de schuren niet uitpuilen van de aardappelen. In België lijkt de markt sterker aan te voelen. Onder anderen door te droge oogstomstandigheden is het aanbod krap. Belgische verwerkers lijken beter herstelt van de lockdown en lijken ook eerder tegen de 100% verwerking aan te zitten dan de Nederlandse industrie. De ondertoon is vaster op die markt met duidelijk een vragende stemming.

Vlakke lijn
De termijnmarkt heeft deze week een vlakke lijn laten zien. Er werd voornamelijk gehandeld op en rond de €7 met weinig omzetten. De markt staat blijkbaar op zijn plek en er is weinig interesse van indekkers om te verkopen op dit niveau. Echter de kopers doen het ook rustig aan door de hoge premie op de termijnmarkt versus de fysieke dagmarkt. Daarmee lijkt de termijnmarkt te wachten op nieuwe impulsen of cijfers om verder richting te kiezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden