Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Ook brexit binnen aardappelorganisatie NEPG

18 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De North-Western European Potato Growers (NEPG) is vanaf 1 januari op een nieuwe basis van start gegaan. De Engelse belangenorganisatie AHDB is uit de NEPG gestapt. Ook zijn een nieuwe voorzitter en secretaris aangesteld.

De Nederlander Victor Phaff is afgetreden als secretaris. Hij wordt momenteel vervangen door de Belg Daniel Ryckmans. Ryckmans werkt al meer dan 25 jaar voor de Belgische aardappelorganisatie Fiwap en is per 1 januari als secretaris aangetreden. Phaff was vanaf 1999 actief bij - de toen nog - informele groep van sectorvertegenwoordigers en telers. Phaff leidde de informele en vrije structuur naar een beter georganiseerde en gestructureerde instelling.  Jaap Botma, de huidige VTA-voorzitter, is de eerste NEPG-voorzitter die als zodanig wordt gekozen. Hij is officieel op 1 juli 2020 begonnen als voorzitter en vervult deze functie nog minstens 12 maanden. De NEPG bestaat nu uit de volgende organisaties: ABS, Fiwap, FWA en PCA uit België, REKA uit Duitsland, UNPT uit Frankrijk en VTA uit Nederland.

Nieuw tijdperk
Na meer dan 20 jaar van groei en ontwikkeling schudde de aardappelwereld in 2020 op zijn grondvesten als gevolg van de coronacrisis. NEPG denkt dat het aardappelareaal dit seizoen daardoor flink kan dalen. Markten en prijzen kunnen maanden nodig hebben om volledig te herstellen. NEPG ziet voor zichzelf een rol weggelegd als informatieverzamelaar. Informatie over onder andere vrije aardappelprijzen, contractprijzen en voorwaarden, gebieds- en productiestatistieken en verwerkingsactiviteiten blijven van belang voor telers in de 4 aangesloten landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden