Shutterstock

Inside Aardappelen

Contract LWM steekt in op flexibiliteit

26 Januari 2021 - Niels van der Boom - 3 reacties

Lamb Weston/Meijer (LWM) houdt in hun teeltcontracten voor oogstjaar 2021 vast aan de strategie van lang bewaren met mechanische koeling. De fritesproducent bouwt flexibiliteit in het contract door het vaste volume per hectare te wijzigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De exacte prijzen die LWM voor seizoen 2021-2022 uitbetaalt, noemt het bedrijf (nog) niet. In een schrijven naar de telers en pers worden wel de contouren van het nieuwe contract geschetst. Ten opzichte van 2020 dalen de prijzen in de af land periode (week 27 tot en met week 47) met €0,80 per 100 kilo. Levering week 48 tot en met week 51 krijgt een verlaging van €0,60. Voor de lange bewaring (week 52 tot en met 33) bedraagt de verlaging €0,40. De vergoeding voor levering uit mechanische koeling blijft gelijk. Vorig jaar bedroeg die op week 26 maximaal €1,40.

Pootgoed gelijk
Pakken we de prijzen van vorig seizoen erbij, dan komt door de afwaardering de prijs voor Fontane levering hoofdoogst af land (week 37) uit op €9 per 100 kilo en voor Innovator op €10,75. In week 17 bedragen de prijzen dan €14,60 voor Fontane en €16,35 bij Innovator. In week 26 moet dat €18,23 en €18,58 zijn. De pootgoedprijzen blijven gelijk aan 2020, zo meldt het bedrijf. De contractprijzen zijn voor de maat 40 millimeter opwaarts. Voor 35-40mm wordt een dagprijs betaald. LWM betaalt ook de aardappeltarra (defects) uit tegen contractprijs.

De fritesproducent uit Kruiningen houdt vast aan het werken met hectarecontracten, maar past het maximaal vast te leggen volume op een vaste prijs wel aan. In plaats van maximaal 40 ton denkt het bedrijf erover om het volume gemiddeld met 7 tot 14 ton te verlagen. Navraag leert dat deze stelregel niet keihard bij iedereen wordt doorgevoerd. Het volume dat telers vorig jaar op een vaste prijs hebben vastgelegd, kan ook dit jaar worden ingetekend.

Lang niet iedereen gaat namelijk voor de volle 40 ton. Zo kan LWM zijn grondstofbehoefte toch rond krijgen. Sommige telers hebben afgelopen seizoen op vrijwillige basis contracten ingeleverd, anderen niet. Ook daar kijkt de verwerker naar. 'Dankzij een breed portfolio aan contractvormen', zoals LWM zelf zegt, gaat het bedrijf er vanuit dat iedere teler een passende oplossing wordt geboden.

Bewaarstrategie loont
Reden voor deze flexibiliteit is de grote mate van onzekerheid, waar LWM over schrijft. Vooral de vraag naar frites in de tweede helft van dit jaar is voor het bedrijf onzeker. Wel zegt LWM dat er voldoende oude oogst beschikbaar is om lang op oogst 2020 door te draaien. Een strategie van lang bewaren met mechanische koeling garandeert dit. LWM zet hier al jaren op in. Het levert een betrouwbare kwaliteit en zorgt voor minder problemen met de nieuwe kiemremmingsmiddelen. Bovendien hoeft de verwerker zich niet te begeven in de schommelingen die de overgang tussen de oude en nieuwe oogst met zich meebrengt.

De verwachtingen voor 2022 zijn positiever bij LWM. Daarom steekt het bedrijf in op een gelijk areaal komend seizoen. Ook de rassenmix blijft ongewijzigd. Gedurende de contracteerperiode verwacht LWM dat meer duidelijk wordt over hoe het komende afzetseizoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden