Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Driekwart aardappelen in schuur België op contract

13 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Belgische aardappelvoorraad wordt door het PCA geraamd op 1,77 miljoen ton. Daarmee is de voorraad ongeveer gelijk aan die in april 2020. In vergelijking met het vijfjarig gemiddelde is de voorraad 20% groter. De voorraad is redelijk gelijk verdeeld tussen Vlaanderen met 47% van de voorraad en Wallonië met 53%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een kwart vrije aardappelen is relatief weinig. In totaal gaat het om 450.000 ton vrije aardappelen, blijkt uit de cijfers van het PCA. Dat is onder het 5-jarig gemiddelde van net geen 500.000 ton. Dat er minder vrije aardappelen zijn heeft deels te maken met de lagere hectareopbrengsten van afgelopen seizoen. Een groter deel van de oogst is daardoor nodig om aan de contractverplichtingen te voldoen. Akkerbouwers kiezen er ook vaker voor aardappelen op contract te telen. In vergelijking met vorig jaar is 13% meer van de aardappelvoorraad op contract geteeld. Tegenover het 5-jarig gemiddelde is dat 35%.

Fontane goed vertegenwoordigd
Van de huidige voorraad bestaat veruit het grootste deel uit Fontane. Dit ras beslaat circa 66% van de voorraad. In totaal gaat het om 1,18 miljoen ton Fontane. Hiervan is zo'n 30% nog vrij. Bintje volgt op grote afstand met een voorraad van 100.000 ton. Hiervan is ongeveer een derde vrij. Van Challenger en Innovator is de voorraad iets kleiner met elk 90.000 ton. Van de Challenger is ongeveer een derde vrij, terwijl de Innovator-voorraad vrijwel geheel op contract is. Deze rassen zijn vooral in Wallonië populair en daar is dus ook de grootste voorraad te vinden. Overige bewaarrassen zijn goed voor circa 300.000 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden