Shutterstock

Nieuws Prinsjesdag

Koning waardeert boeren in troonrede

18 September 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

Tijdens het uitspreken van de troonrede had koning Willem-Alexander expliciet aandacht voor landbouwsector. Zo sprak hij zijn waardering uit voor de Nederlandse boeren die soms in moeilijke omstandigheden verkeren.

De koning begon zijn troonrede door te zeggen dat het belangrijk is om keuzes te maken. Daarbij legde hij de nadruk op samenwerking en samenleven in de maatschappij. Ook zei hij dat meer mensen concreet moeten voelen dat het economisch beter gaat in Nederland.

Maatregelen voor jonge boeren
De koning sprak zijn waardering uit voor het werk van de Nederlandse boeren, tuinders en vissers. Hij benoemde daarbij dat boeren soms in 'moeilijke omstandigheden' verkeren. Het was de eerste keer sinds 2014 dat de landbouw zo duidelijk naar voren kwam in de troonrede. Naast boeren, konden ook militairen rekenen op waardering van de koning.

Sterk maken voor een vitaal platteland 

- koning Willem-Alexander

De koning zei dat het kabinet-Rutte III met gerichte maatregelen wil komen om jonge boeren een goede toekomst te bieden, wat ook in het regeerakkoord te lezen valt. Ook wil het kabinet zich sterk maken voor een vitaal en leefbaar platteland. De ambitie is verder om landbouw en natuur meer met elkaar te verbinden. 

Uitdagingen 
De koning stipte ook punten van zorg aan. Daarbij wees hij onder meer op het lerarentekort en de oververhitte woningmarkt. Het kabinet belooft de leraren in primaire onderwijs tegemoet te komen met hogere salarissen. Ook beloofde hij dat het kabinet met extra geld komt voor meer (huur)woningen.

De uitdagingen die de koning benoemde, zijn de energietransitie en het klimaat. Tot slot wees hij op de uitdagingen buiten Nederland. Met het oog op de brexit wordt 2019 een belangrijk jaar voor de Europese Unie (EU). De koning zei dat de Nederlandse regering zich sterk maakt voor een sterke EU en vrijhandel.  

Veel vertrouwen in Schouten
Op Prinsjesdag bleek ook uit onderzoek van EenVandaag dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) het meeste vertrouwen geniet van alle ministers. Ruim de helft van de bijna 21.000 ondervraagden heeft relatief veel vertrouwen in de landbouwminister.

De ondervraagden vinden het positief dat Schouten concreet is. Ook wordt gewaardeerd dat zij veel werkbezoeken aflegt en regelmatig onder de boeren komt. 

Lees hier de volledige troonrede.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 18 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10879973/koning-waardeert-boeren-in-troonrede]Koning waardeert boeren in troonrede [/url]
"De koning zei dat het kabinet-Rutte III met gerichte maatregelen wil komen om jonge boeren een goede toekomst te bieden.
De koning zei dat de Nederlandse regering zich sterk maakt voor een sterke EU en vrijhandel. "

Kijk, dit is hoe je de kluit belazeren kunt.
Gerichte maatregelen, susidies dus, voor jonge boeren. Die kunnen dan beginnen met steun en een dikke schuld. De weg terug is hierna bijna altijd afgesloten.
Dan produceren onder EU dictaten en concurreren op een zeer ongelijk speelveld. Vooral veel en goedkoop, zodat de volgende schakels in de keten, die vrijwel nooit hun " waardering voor het werk van de Nederlandse boeren, tuinders en vissers" uitspreken, vrij spel houden.

Fijn dat de koning het hier zo klip en klaar duidelijk maakt voor de toekomstige boeren.
whatever 18 September 2018
de moeilijke omstandigheden, door wie worden die het meest veroorzaakt??, juist!, door diegene die verantwoordelijk zijn voor de troonrede!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden