Net geen record

Ook oktober verloopt relatief weer erg warm

23 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het merendeel van de maanden is dit jaar te warm verlopen. De maand augustus brak de reeks van toen al 8 te warme maanden op rij en dat was meteen ook de koelste augustus in ruim 20 jaar. De septembermaand erna en nu dus ook oktober verlopen weer warmer dan normaal. De maand is nog niet om, maar we kunnen nu al wel met enige zekerheid zeggen dat de huidige oktobermaand waarschijnlijk uitgroeit tot de op één na warmste sinds 1706. Alleen oktober 2001 was volgens MeteoGroup, partner van DCA Agroweer, nog warmer.

14,1

graden

is gemiddelde temperatuur over oktober tot nu toe

Met tot nu toe een gemiddelde maandtemperatuur van 14,1 graden staan we op een tweede plek op de ranglijst van warmste oktobermaanden ooit, sinds het begin van de metingen in 1901 en feitelijk zelfs sinds 1706. De enige nog warmere oktober hadden we in het jaar 2001, met toen precies 15,0 graden tot nu toe en aan het einde 14,2 graden.

De relatief warme lucht wordt ook deze week weer met een zuiden- tot zuidwestenwind vanuit het regionaal nog tropisch warme Spanje en Portugal onze kant op geblazen. Eenmaal bij ons gearriveerd is de lucht al iets afgekoeld, maar alsnog wordt het daarmee in Nederland de komende dagen zo’n 16 graden en na het weekend op grote schaal 18 graden.

Dat is bijzonder hoog voor de laatste decade van de oktobermaand, maar toch gebeurt het de laatste jaren wel vaker. Vorig jaar stak er op 22 oktober een zuidelijke wind op en werd het nog 21,8 graden. En ook in diezelfde periode, in oktober 2012, toen er een warme zuidoostenwind waaide, werd het op 22 oktober nog 22 graden.

Hoewel het niet wetenschappelijk onderzocht is, kan volgens MeteoGroup een mogelijke reden voor het bovenstaande  zijn, dat we nog steeds met relatief warm zeewater te maken hebben. De ondiepere wateren voor de Nederlandse kust zijn nu gemiddeld nog 16 graden en het water voor de kust van Frankrijk, Spanje en Portugal is nog zo’n 18 tot 22 graden. Dat is 1,5 tot 2 graden boven het klimatologische gemiddelde voor eind oktober. Ook grote delen van de oceaan zijn veel warmer dan normaal.

De combinatie van het warme zeewater en koudere lucht hoger in de atmosfeer maakt dat lagedrukgebieden zich ten westen van Europa, boven de Atlantische Oceaan, uitstrekken en manifesteren. Dat resulteert in Nederland in een veelal zuiden- tot zuidwestenwind, die de relatief warme lucht steeds aanvoert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden