Hoge voorraden suikermarkt

India en Thailand verbazen suikerindustrie

3 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De suikermarkt wordt gedomineerd door de hoge voorraden die nog aanwezig zijn. Mede hierdoor tendeert de suikerprijs op de wereldmarkt in een neerwaartse spiraal. De grote overvloeden zijn te wijten aan de mismatch van vraag en aanbod van suiker. Voornamelijk exporthoeveelheid en importvraag zitten niet op één lijn.

Uit een onderzoek van de Rabobank over het afgelopen kwartaal blijkt dat de suikerproductie in India hoger uitkomt dan van tevoren verwacht. Bovendien heeft Thailand de voorraad suiker in 2014/15 naar recordhoogtes gebracht. Voor de suikerindustrie komen de berichten uit India en Thailand als een verrassing. Die zit hier niet op te wachten, omdat het de laatste jaren al niet zo lekker loopt met de suikermarkt.

Tekort nieuw suikeraanbod
geen grote invloed op prijs

Door de lage suikerprijzen hebben de grote importlanden voorraden aangemaakt die voldoen aan de vraag en vereiste voorraden van het desbetreffend land. De belangrijkste importlanden profiteerden van de lage prijzen, maar zijn zo goed als verzadigd. Om die reden zullen lagere suikerprijzen dan ook niet onmiddelijk leiden tot veel verandering in de vraag naar suiker. Dit kan betekenen dat eerst minder suiker geproduceerd moet worden, wil het effect hebben op de suikerprijs.

Terwijl er voor het eerst in vijf jaar een tekort aan nieuw suikeraanbod is om aan de vraag naar suiker te voldoen, heeft het tekort geen grote invloed op de prijs. De geringe invloed is toe te schrijven aan de grote suikervoorraden die landen hebben aangelegd. Dit laat ook zien dat het suikertekort of -overschot met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd.

In principe betalen de markten de kosten voor transport en bewaring, echter in de toekomst gaan producenten en exporthandelaars deze kosten op zich nemen door de lage prijzen. Indien dit voor komt is de producent genoodzaakt om voorraden in de verkoop te zetten. Gevolg daarvan is weer dat de suikerprijs niet zomaar weer de richting omhoog in zet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden