Inside: Granen & Grondstof

Naar welke kant valt het kwartje op tarwemarkt

31 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Maandag sloot de Matif op 166,75 euro voor september. Een kleine terugval van een kwartje die ook dinsdagochtend doorzet. Toch zijn de adviezen positief.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse beurzen en ook de Liffe in Londen waren maandag dicht, maar in de dagen daarvoor liep de prijs voorzichtig op. De slotkoers vrijdag bedraagt een kwartje meer en kwam op 158 euro per ton 9481,25 cent per bushel).
Anders is dat in Zuid-Afrika waar maïs- en tarweprijzen op all-time highs zitten. Door de extreme droogte is de oogst gedecimeerd. Zuid-Afrika is voor het eerst sinds 2008 gedwongen om maïs te importeren. De zwakkere rand en de hogere tarwefutures in Chicago maken importeren echter een dure aangelegenheid.

Ook prijsstijgingen in Rusland. De tarweexportprijzen stegen vorige week met dat de roebel 1 procent sterker werd. Voor nieuwe oogst met 12.5 procent eiwit ligt de prijs rond 178 euro per ton (vrij aan boord). Dat is 2 euro meer dan de week ervoor. Ook marktbureau SovEcon noemt een prijsrange van 176 tot 178 euro per ton voor nieuwe oogst.

12

procent

hoger ligt exporttempo Rusland

De Russische export loopt goed door en ligt 12 procent hoger dan vorig jaar. Tussen 1 juli en 25 mei exporteerden de Russen 32.2 miljoen ton aan granen waaronder 23.4 miljoen ton tarwe. De tarweoogst voor 2016 komt volgens IKAR uit op een totaal van 63.5 miljoen ton in 2016. Dat is 1 miljoen ton meer dan eerder werd verwacht.

Verder is Egypte in het nieuws. Het land heeft plannen om hogere prijzen neer te leggen voor tarwe van eigen boeren dan het wereldwijde gemiddelde. Met een binnenlandse productie van 9 miljoen ton en een consumptie van 18 miljoen ton per jaar liggen de im- en exportverhoudingen nogal scheef.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden