Veerman heeft sector nodig

EU schuift op van helpen naar faciliteren van boeren

31 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De input van boeren en coöperaties zijn essentieel voor het werk van de taskforce van de EU die de marktpositie van de boer gaat onderzoeken. Ook verandert de rol van de Europese Commissie. Dat zei voorzitter Cees Veerman van de Task Force Agricultural Markets tijdens een bijeenkomst dinsdag waarin zij hun werk presenteerden.

Met dat het politieke beleid van de Europese Unie meer marktgeoriënteerd is en de liberalisering van agrarische markten de komende jaren groter wordt, worden markten instabieler en prijzen volatieler. De Agricultural Markets Task Force waarvan Veerman voorzitter is behandelt relevante onderwerpen als markttransparantie, toegang tot financiele instrumenten voor boeren en termijnmarkten om prijsrisico’s af te dekken, ketenafspraken en mogelijkheden voor het vormen van collectieven. Hiermee moet de positie van de boer in de voedselketen verbeteren.

Regulering vanuit Europese Unie tegen oneerlijke handelspraktijken

‘Maar de taskforce van 12 mensen kan de wereld niet zelf veranderen’, zo gaf Veerman in zijn presentatie aan. ‘Daarvoor zijn ideeën, kennis en ervaringen uit de hele sector nodig.’ Verder zei hij dat de EU opschuift van het helpen van boeren naar het faciliteren van boeren. Er is geen weg terug naar CAP, het landbouwbeleid dat in 2013 van kracht werd.

Afgevaardigen van de agrarische koepelorganisatie Copa Cogeca vroegen de taskforce om regulering vanuit de Europese Unie om zich te wapenen tegen oneerlijke handelspraktijken. LTO-voorzitter Albert Jan Maat liet weten dat producenten en  brancheorganisaties meer power moeten krijgen en de zuivelsector noemde keten problematiek als factor in de terugval van de melkprijzen.

De conclusies van de taskforce worden in oktober verwacht.

foto: Monique van Zeijl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
zevenberger 31 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869984/EU-schuift-op-van-helpen-naar-faciliteren-van-boeren]EU schuift op van helpen naar faciliteren van boeren[/url]
Ik denk dat Cees genoeg heeft aan zich zelf, en niet voor de rest moet gaan denken!
Jan 1 Juni 2016
Cees die zit daar ook echt niet voor de boeren
geert 15 November 2016
veel gepraat ,maar weinig resultaat !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden