Concurrentie Turkije

Peenseizoen 2015/16 gaat laatste week in

31 Mei 2016 - Clarisse van der Woude

De peenmarkt zit eind mei, begin juni op het kantelpunt van oude naar nieuwe oogst. Deze week vindt er dan ook weinig handel plaats, zo blijkt uit een rondgang onder handelaren.

Peenseizoen 2015/16 loopt op zijn eind. Voor het weekend is er nog redelijk wat verhandeld volgens insiders, maar op wat grovere partijen voor de schillerij na, raken de Nederlandse bewaringen langzamerhand leeg. Handelaren geven aan dat zij in de laatste leveringsweek zitten. Wat er nog is, heeft al een bestemming voor medio juni. Verder is de markt al voorzien van nieuwe oogst. Daarmee komt het seizoen iets eerder ten einde dan andere jaren.

Er is nog wat vraag van Belgische spoelers en een beetje vraag uit Duitsland, maar de Belgen halen nieuwe peen uit Frankrijk en de Duitsers zijn al over op Spaanse peen. De prijzen zijn tot het eind goed gebleven. Beurs Emmeloord noteerde donderdag prijshoudend; de prijs voor B-peen werd toen vastgesteld op 20 tot 26 euro.

Belgen halen nieuwe peen uit Frankrijk en Duitsers zijn over op Spaanse peen

Een prijsniveau dat ook deze week nog geldt. Best opvallend, want andere jaren buigt de grafiek van beurs Emmeloord in de laatste weken scherp naar beneden. De prijs zal dit seizoen volgens één van de handelaren ook wel iets gaan zakken, maar omdat er door het kleine aantal transacties dan geen notering meer wordt gemaakt, zal dat niet in de grafieken terug komen.

De handel is goed te spreken over het peenseizoen. Alhoewel het Oostblok niet royaal aan de markt is geweest. Er is begin mei toch nog wat peen heen gegaan, maar lang niet in die mate zoals in andere jaren. Bovendien was het na 1,5 à 2 weken ook weer over. De Turken zaten ons daar enigszins in de weg.

Vooral in februari, maart was het problematisch op de Balkan, stelt een handelaar. Normaal een regio waar de Polen veel peen kwijt kunnen, maar nu maakten ze hun eigen voorraad op. Daarnaast speelde het lage consumptieniveau tot de maand mei in de hele EU door het relatief zachte weer de markt parten.

In Nederland worden de eerste nieuwe wortelen eerste week juli in Limburg verwacht. Tegen die tijd is de markt, die nu volgens één van de insiders voor 99.5 procent weg is, volledig schoon. Doorgaans een goed startpunt voor het nieuwe seizoen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden