Boerenbusiness analyse

Brexit betekent werk aan de winkel voor de Britten

24 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De Britten hebben zich uitgesproken over het EU- lidmaatschap en de Brexit is een feit. Het Brexit- kamp won met 52 procent van de stemmen. Het referendum had een erg hoge opkomst van ruim 72 procent. Uiteindelijk spraken 17,5 miljoen Britten zich uit tegen het EU-lidmaatschap. Boerenbusiness analyseert de gevolgen.

De voorstanders van de Brexit zijn euforisch nu ze hun land ‘terug hebben gekregen.’ Nigel Farage, leider van het Brexit-kamp, noemt de dag van het referendum zelfs de onafhankelijksheidsdag van Groot-Brittannië. Bij de verliezende kant heerst grote teleurstelling. De Britse premier David Cameron, fel tegenstander van de Brexit, heeft zelfs zijn aftreden aangekondigd.

Mark Rutte: Uitslag teleurstellend

Meerdere leiders hebben zich uitgesproken over de uitslag. Mark Rutte noemde de uitslag zeer teleurstellend en Donald Tusk, president van de Europese raad, noemde de uitslag historisch en dramatisch. In Duitsland wordt het nieuws ook niet goed ontvangen. In de Verenigde Staten wordt de Brexit vooral gezien als problematisch voor de Amerikaanse handel. Presidentskandidaat Donald Trump feliciteert de overwinnaars juist.

De eerste gevolgen van de Brexit zijn al duidelijk. De pond heeft de laagste stand ten opzichte van de dollar van de laatste 31 jaar bereikt en ook de euro is in waarde gedaald. Wereldwijd openden beurzen met verlies, ook de Amsterdamse AEX openende met een verlies van 8 procent. Beleggers dumpen aandelen door de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt. De angst bestaat namelijk dat de Brexit een domino- effect heeft en dat meerdere EU lidstaten het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk gaan volgen. In Frankrijk wordt er al gesproken over een Frexit. Schotland wil daarentegen juist lid blijven van de EU en er wordt gesuggereerd dat er een nieuw onafhankelijks referendum in Schotland zal komen.

De uitslag van het referendum betekent absoluut niet dat het Verenigd Koninkrijk (VK) gelijk de EU verlaat. Het wordt een proces van jaren voordat het VK officieel ex-lid is. In het Europese verdrag van Lissabon is vastgesteld dat het land dat de EU wil verlaten twee jaar de tijd krijgt om te onderhandelen met de Europese Unie. Tijdens deze twee jaar gelden Europese wetten en regelingen nog in het land.

De eerste stap voor het VK is om een officiële melding te maken van vertrek bij de andere 27 lidstaten. Hierna beginnen de onderhandelingen. Deze onderhandelingen moeten de nieuwe verhouding van het VK tot de EU bepalen. Er zijn een aantal opties voor deze nieuwe verhouding.

De meest voor de hand liggende optie is het Noorse model. Dit houdt in dat het VK lid  wordt van de Europese Economische ruimte (EER) en het Schengenakkoord tekent. Dit betekent dat het VK lid van de gemeenschappelijke markt blijft en dat er geen grenscontroles komen. Het VK heeft bij het Noorse model met veel minder EU reguleringen te maken, maar het kan wel nog steeds vrij handelen binnen de EU. Dit is de meest gunstige optie voor Britse bedrijven die naar de EU lidstaten exporteren en visa versa.

Een andere optie is het Zwitserse model. Zwitserland heeft een aantal bilaterale verdragen met de EU gesloten die een economische relatie hebben vastgesteld. Zwitserland heeft ook het Schengenakkoord getekend. Het VK zou volledige soeverein zijn als ze dit model kiezen. Daartegenover staat dat bedrijven te maken krijgen met handelsbelemmeringen.

Meest voor de hand liggende optie Noorse model

Het VK kan ook kiezen voor het Turkse model. De EU en Turkije hebben een douane-unie. Dit houdt in dat er vrije handel van goederen is en dat de EU en Turkije een uniforme handelspolitiek hanteren. Britse bedrijven krijgen ook bij dit model te maken krijgen met handelsbelemmeringen.

Het VK kan er ten slotte ook voor kiezen om helemaal los te staan van de EU. Voor de handel betekent dit dat het VK te maken krijgt met de Europese handelstarieven en handelsbelemmeringen die ook gelden voor bijvoorbeeld de VS. Dit gaat de handel niet alleen veel duurder maken, maar ook veel moeilijker.

De EU heeft handelsverdragen met een groot aantal handelsblokken en landen. Vertrek uit de EU betekent dat het VK zelf nieuwe handelsverdragen moet gaan sluiten met die handelsblokken en landen. Dit kan nog wel eens lastig worden. President Obama heeft voor het referendum al laten weten dat het lang kan duren voordat er een verdrag tussen de VS en het VK gesloten kan worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
jan veltkamp 24 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10870382/Brexit-betekent-werk-aan-de-winkel-voor-de-Britten]Brexit betekent werk aan de winkel voor de Britten[/url]
Als ik het goed begrijp dan willen alle handelaren graag zaken blijven doen met GB. Alleen zijn het onze politiekers die de handel tegen houden/blokkeren/vertragen. Als brussel wil blijven bestaan dan wordt het tijd dat we onze politiekers de toegang ontzeggen. Als ik kijk naar het Noorse model zoals hierboven omschreven dan is het geen geen wonder dat Noorwegen het economisch zo goed doet. De lusten van vrije handel met de EU en niet de lasten van Brusse.
Salute 24 Juni 2016
Hoofdzakelijk de Engelse gevestigde politieke orde staat op hun kop. Dat is begrijpelijk, want wat de Brexit voor consequenties en gevolgen zal meebrengen voor politieke partijen en voor politici is vooralsnog volkomen onduidelijk.

Voor de bevolking veranderd er uiteindelijk niet zo veel. Handel is net als water, het vindt altijd z'n weg. Hoewel de EU het in het begin erg moeilijk zal maken voor Engeland , maar ook om andere twijfelende lidstaten bang te maken, zullen op termijn andere wegen worden gevonden om de onderlinge handel en samenwerking op andere terreinen voort te zetten en/of te optimaliseren.
bas 24 Juni 2016
Dit is het gevolg van arrogantie en laksheid van de Europese regeringen.Is Rutte al bij Europa geweest om te vertellen wat de uitslag van het Nederlandse referendum over de Oekraine is.Of is iedereen voor niets naar de stembus geweest.Loopt onze stoere Mark ook nog even voorop met zijn stoere uitspraken over hoe het verder moet.Maak je eigen huiswerk eerst even af zou ik zo zeggen voordat je Nederland nog een keer voor schut zet.Een referendum is een democratisch instituut wat je niet zomaar aan de kant kunt zetten.Dus Rutte doe wat je MOET doen anders help je zelf de E.U.omzeep.
Bertus Buizer 25 Juni 2016
De aanvoerder van het Brexit-kamp heeft de bevolking een volstrekt irreëel en leugenachtig verhaal voorgehouden. De jongere generaties zijn de dupe. Een groot aantal Engelsen zet nu in op een nieuw referendum. Noord-Ierland en Schotland leggen zich niet bij de pyrrusoverwinning van het Brexit-kamp neer. Kortom, Engeland is op vrijdag 24 juni ontwaakt als een Verdeeld Koninkrijk in plaats van een Verenigd Koninkrijk, zoals ik vanmorgen in een ochtendkrant las.
Een pluspunt vind ik dat de kans dat er een #TTIP komt nu aanzienlijk kleiner is geworden. En ondanks de sterke devaluatie van de britse pond, zal de EU landbouw van Brexit kunnen profiteren. Er gaat namelijk geen landbouwsubsidie meer naar Engeland en de door de VS gesmeerde Engelse lobbymachine in Brussel komt tot stilstand. De EU heeft nu een lastpost minder om tot een duurzame, ggo-vrije landbouw te komen. In een heel aantal andere opzichten is het jammer dat het tot een Brexit gekomen is. Maar andere EU-landen kunnen er zeker van leren. En ik hoop en vermoed dat het de populistische partijen zetels gaat kosten. Zij hebben dat dan over zichzelf afgeroepen. Daarom niet getreurd!
laptopleon 25 Juni 2016
Geen landbouwsubsidies meer naar de UK en een lastpost minder? Inderdaad, maar ook 63 miljoen UK'ers minder en ongetwijfeld betaalde de UK netto meer dan ze ontving.

De EU had een handelssamenwerking moeten blijven niet proberen de complete financiële en politieke macht over te nemen, dan krijg je dit soort grappen. Maar nee, Draghi gaat de euro – lees: onze pensioen- en spaarpot wel even voor ons devalueren, want dat is zo goed voor de economie. Moeten we maar geloven want in Japan heeft het ook nooit gewerkt.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden