Inside: Aardappelmarkt

Wateroverlast in NW-Europa overal op de agenda

27 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Wateroverlast, en de naweeën hiervan, zetten de aardappelmarkt voor seizoen 2016-2017 in een ander daglicht. Areaaluitbreidingen worden teniet gedaan door alle regenval. Daarmee start het seizoen met een schone lei. In de tweede helft van het groeiseizoen zal veel duidelijk moeten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooropgesteld staat dat teeltspecialisten, fritesverwerkers en andere experts moeilijk een totaalbeeld kunnen vormen voor wat betreft de situatie in Noordwest-Europa. Aan de ene kant komt dit omdat weersextremen zich zeer lokaal hebben gemanifesteerd. Er is geen gelijk beeld te vormen voor één regio. Aan de andere zijde staat dat alleen nog maar te speculeren valt over de naweeën die de wateroverlast met zich mee gaat brengen. Hoeveel gaat de aardappelmarkt hier deze winter van merken?

Na waterschade heerst nu vrees voor phytophthora

Hoe groot de waterschade exact is valt nog moeilijk vast te stellen. Zeer uiteenlopende geluiden komen uit de markt naar boven. Bovendien zijn deze soms gekleurd. Wel kunnen we met grote zekerheid spreken over het feit dat de areaaluitbreiding in Noordwest-Europa voor het grootste gedeelte teniet is gedaan door de enorme wateroverlast. Waarschijnlijk omvat de waterschade nog meer hectares dan de 1,5 procent en 12 procent groei die in Nederland en België worden opgetekend.

Naast de water- en hagelschade gaat steeds meer zorg uit naar de vervolgschade. Veel percelen hebben gedeeltelijk met wateroverlast te maken. Haarwortels van deze planten sterven af en de knolzetting is minimaal. Wellicht dat sommige gewassen eerder moeten worden gerooid en afgeleverd dan gepland.

Grote zorg is er voor phytophthora, die in de natte gebieden om zich heen grijpt. Op de gedeeltelijk getroffen percelen worden zo ook de goede delen zwaar besmet. In de meest extreme gevallen is spuiten niet mogelijk. Mede omdat in de voorgaande weken – sinds eind mei – al veel met de spuitmachines is afgeploeterd. Gedeeltelijk ‘goede’ percelen moeten zo noodgedwongen worden afgeschreven. Daarbij komt dat deze percelen ook niet dood te spuiten zijn of onder te werken. Phytophthora heeft daarmee vrijspel. In alle zeer natte regio’s speelt deze problematiek. Ook in het noorden van Frankrijk speelt de aardappelziekte een steeds grotere rol. Gevraagde ontheffing voor vliegtuigspuiten hebben een kleine kans van slagen.

Voor verwerkers had dit niet op een slechter moment kunnen komen

Het uitdagende groeiseizoen had voor de verwerkers niet op een slechter moment kunnen komen. Zij hebben zelf het voortouw genomen in de uitbreiding van hun productiecapaciteit. Zij zijn daarmee initiator van de forse areaalgroei in buurland België. Blijven nieuwe lijnen gedeeltelijk of volledig onbenut dit seizoen? Ook de aansluiting van de oude op de nieuwe oogst baart zorgen. Het late(re) voorjaar heeft de nieuwe oogst op achterstand gezet. Door de grondstoffenhonger zijn bewaarplaatsen eerder leeg. Vooral de vroege teeltregio’s hebben veel water voor hun kiezen gehad. Naast opbrengstverliezen verminderd dit ook de kwaliteit.


Op deze kaart is goed te zien waar veel regen is gevallen. Van zeer lokale problemen kan niet langer worden gesproken. In het roze gebied liggen enkele belangrijke aardappel-teeltregio's.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden