Alleen voor consumptie

EU zet deur open voor GMO-soja van Monsanto

25 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De Europese Unie heeft vrijdag goedkeuring gegeven voor de import en verwerking van gmo-sojabonen voor menselijke en dierlijke consumptie.

De vergunning geldt voor tien jaar en is gebonden aan strenge eisen wat betreft etikettering en traceerbaarheid. Ook mogen de bonen niet worden gebruikt voor teelt- en kweekwerk. Het akkoord kwam na maanden vertraging vanwege de discussie over glyfosaat.

De gmo-varietëiten weerstaan een krachtige mix van herbiciden

De sojabonen variëteit die Europa nu in mag betreft Monsanto’s Roundup Ready 2 Xtend dat zo genetisch ontworpen is dat het resistent is tegen glyfosaat en onkruidmiddel dicamba. Ook gaf de commissie vrijdag goedkeuring voor een sojaboonvariëteit van Bayer.

Voor Amerikaanse boeren betekent het dat de weg vrij is volgend seizoen voor het uitbreiden van de inzaai van de gmo-sojaboon. Monsanto verwacht volgend seizoen een Amerikaans areaal van 6 miljoen hectare van deze sojabonen. In 2019 zal dat 22 miljoen hectare zijn. China gaf eerder dit jaar al goedkeuring voor de import. Hiermee kan Monsanto zijn sterke positie voortzetten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Jan 25 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10870852/EU-zet-deur-open-voor-GMO-soja-van-Monsanto]EU zet deur open voor GMO-soja van Monsanto[/url]
hoe komen die EU-oetlullen er bij om dit vrij te geven om Monsanto te plezieren?
Nu gaat de Europese akkerbouw omwille van het idee van 'level playfield' in concurrentieopzicht eisen dat de teelt van GMO sojabonen in de EU ook moet wodren toegestaan.
Wat een ongeloofelijk verkeerd volk zit daar in Brussel. Speciaal nu de TTIP onderhandelingen wat stroef verlopen wordt het verderfelijke Monstanto op deze wijze tevreden gesteld.
zuidwest 25 Juli 2016
we kunnen ook beter maar uit de EU gaan
Zerken verkoper 25 Juli 2016
zuidwest schreef:
we kunnen ook beter maar uit de EU gaan



De bevolking in 't algemeen en de boeren in het bijzonder, beseffen langs géén kanten wat de Eurotop in petto heeft: niks minder dan verderf, vernietiging en degradering tot klootjes paria volk waar ze mee kunnen aanvatten wat ze willen.... ik hou me nog in!

Voor mijn business ziet het er goed uit.
De multinationals beheren de wereld en maken hem doel bewust om zeep tot glorie van hun geld beugel.
Jonathan 25 Juli 2016
Niks mis met GMO soya, en zonder GMO soya was er de laatste 10 jaar veel meer bos gekapt om dezelfde volume soya te produceren, zonder resistente planten zou er veel meer gespoten zijn, en het is naif om GMO alleen aan Monsanto te relateren, europeanen zijn slecht geinformeerd over GMO´s in het algemeen en lopen het risico achter te blijven om hun anti-GMO positie. Dat Monsanto de grootste speler is geworden op dit gebied hebben europeanen aan hun zelf te danken, door de EU antiGMO houding hebben Europeanen hun eigen veredelings bedrijven op achterstand gezet en had Monsanto en andere bedrijven veel minder concurrentie om verder te ontwikellen.
Willem 26 Juli 2016
Helaas worden de zo vaak bejubelde resistenties van gmo ook al vaak genoeg doorbroken, en door bepaalde resistenties kon er juist veel meer gespoten worden
Jk 26 Juli 2016
In de eu worden we om de oren geslagen met een klein beetje glyfosaat wat in Duits bier zit en vervolgens krijgen die Amerikanen een langlopende vergunning om die glyfosaat bommetjes hier af te mogen zetten... Zeer scheef
Jan 26 Juli 2016
Jonathan Niks mis met GMO soya
Zonder GMO soja.......... zou de meeste soja nu uit Oekraine/Rusland zijn gekomen.
Gino 31 Juli 2016
In Europa blijven is geen optie meer, we worden en zijn de speelbal van een bende genadeloze woekeraars en het zal er enkel op verergeren ! Dit is niet meer normaal met diegenen die ons zouden moeten vertegenwoordigen en leiden, we staan op alle vlakken onder aanval !
Johan 9 Oktober 2016
LEVENSGEVAARLIJK... #europa
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden