Vraag groot

Lage inflatie houdt prijsspurt aardappel Rusland niet tegen

26 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

In Rusland is de aardappelprijs in een snelle spurt beland. Sinds begin 2016 is de prijs al 40 procent gestegen, zo meldt het Russisch statistisch bureau Rosstat.

Vooral in juni ging het snel. In minder dan een maand vond er een prijsverhoging plaats van 3,4 procent. De spurt wordt veroorzaakt door import, stelt het instituut voor agrarische marketing. Het merendeel van de aardappelen halen de Russen uit Wit-Rusland en Egypte. Rusland zelf oogst de eerste groenten eind juli en beschikt niet over voldoende bewaarmogelijkheden om de oude oogst tot die tijd goed te houden.

Inflatie Rusland op laagste niveau in 25 jaar

Doorgaans begint de aardappelprijs in juni af te zwakken voordat het grote aanbod op de markt komt, maar 2016 is een uitzondering. Vorig jaar hadden de Russen een goede productie waardoor de prijs van binnenlandse aardappelen zakte. Nu de voorraad op is, moeten leveranciers uitwijken naar duurdere importaardappelen.  

Een andere factor die de prijs opdrijft, is de grote vraag naar aardappelen. De verkopen in de retail liggen 28 procent hoger dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Oorzaak daarvan is waarschijnlijk de gedaalde koopkracht van de bevolking. De inflatie ligt in Rusland op het laagste niveau in 25 jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Analyse Aardappelen

Aan de boom schudden laat niet meer aardappelen los

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden