Inside: Granen & Grondstof

Hogere tarweprognose EU stopt prijsklim Matif

26 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Tikte de Matif voor tarwe op september vrijdag nog het hoogste punt in zes maanden aan, deze week gaat de notering alweer omlaag. Van 174 euro per ton vrijdag , naar 170,50 euro maandag en dinsdag komt de prijs onder de 170 euro grens uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De variatie tussen de hoogste en laagste prijzen is groot. Maandag lag dat tussen de 170 en 177,25 euro per ton. Tot dinsdag om half 2 lopen de prijzen uiteen van 166,25 tot 170,50 euro. De prijsverlagingen zijn een correctie op het Mars gewasmonotoringsrapport van de EU.

De unie heeft de opbrengstverwachtingen voor zachte tarwe licht verhoogd, maar die van Frankrijk verder verlaagd. De topproducent zit volgens het rapport nu op een opbrengst van 7.37 ton per hectare; dat is 0.08 ton minder dan de vorige schatting. Dat betekent dat de opbrengsten 6.9 procent lager liggen dan vorig jaar. Analistenbureaus zitten overigens nog lager met hun schattingen.

6,10

ton/ha

is gemiddelde opbrengst alle lidstaten

In het oosten van Europa is het andere koek. Daar staan de graangewassen er goed bij. Zo liggen de productieverwachtingen in Roemenië en Bulgarije behoorlijk hoger. De andere lidstaten koersen op een vijfjarig gemiddelde af. Alhoewel minder dan vorig jaar.

België haalt naar verwachting 5.8 procent minder binnen, Duitsland zit 1.4 procent lager. Voor de totale unie komt de oogst 2.9 procent lager uit dan vorig seizoen; gemiddeld 6.10 ton per hectare.

Ook in Rusland waar een topoogst voor de deur staat, lagere prijzen voor tarwe. In een week tijd zakte de prijs voor tarwe met 12.5 procent eiwit met 3 dollar tot 162 dollar per ton. De oogst verloopt in rap tempo; 18 procent van het ingezaaide areaal was op 22 juli binnen. De opbrengsten liggen hoger dan een jaar geleden, maar het aandeel hoge kwaliteitstarwe blijft achter.

Een lichte stijging van de prijs juist in de Verenigde Staten. Vanwege de wisselde Europese situatie menen sommige Amerikanen dat voor hen de exportkansen toenemen. De CBoT sloot maandag op 429 cent per bushel.
 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden