Aandeel Bintje verkleint

Belgapom bevestigt opname Fontane in notering

22 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het was al enkele weken bekend, maar nu heeft Belgapom het ook officieel aangekondigd. Vanaf dit seizoen komt de beroepsvereniging voor Belgische handelaars en verwerkers van aardappelen naast Bintje ook met een wekelijkse notering èn marktstemming voor de variëteiten Challenger en Fontane.

Bintje maakte de laatste decennia meer dan de helft van de aardappelproductie uit in België en werd op grote schaal verhandeld op de vrije markt. Dit was niet het geval voor diverse andere rassen, die merendeels onder contract geteeld werden en sporadisch op de vrije markt gecommercialiseerd werden. Maar Bintje moet zijn monopoliepositie op de vrije markt steeds meer delen met andere variëteiten. 

De Belgapom-prijzencommissie vermelde de afgelopen jaren dan ook Challenger en Fontane als “waarneming” in zijn wekelijkse notering. Inmiddels is het aandeel van Challenger en Fontane op de vrije markt dusdanig gegroeid dat Belgapom meent dat een verzekerde wekelijkse notering mogelijk is. Vanaf het seizoen 2016/17 zal de Belgapomnotering dan ook bestaan uit drie luiken, elk aangevuld met een eigen marktstemming: Bintje, Challenger en Fontane.

Aandeel Challenger en Fontane dusdanig gegroeid dat wekelijkse notering mogelijk is

Daarop is de definitie van de Belgapomnotering als volgt aangepast: De Belgapomprijs is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor Bintje, Challenger en Fontane voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Tevens zal voor deze drie rassen een eigen grafiek bij de notering gevoegd worden, die net als voor Bintje ook refereert naar de spreiding van de contractprijzen voor deze drie variëteiten. De notering vindt plaats op vrijdagmorgen en is vanaf 9 uur beschikbaar op de website van Belgapom.

Hiermee wil Belgapom verder op eenduidige wijze en op basis van een representatief aantal transacties de marktsituatie op de Belgische vrije aardappelmarkt met bestemming diepvriesfrietsector verzekeren en een antwoord geven aan de behoefte aan volledige en correcte informatie voor alle betrokken operatoren, zo staat in het persbericht.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Belgapakker 22 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871222/Belgapom-bevestigt-opname-Fontane-in-notering]Belgapom bevestigt opname Fontane in notering[/url]
waarbij ze vergeten te vermelden dat bintje de trendsetter zal zijn de lows om die 2 andere rassen nog voordeliger binnen te slikken.
hun correcte informatie: daar twijfelt niemand nog aan...
petatje 22 Augustus 2016
Precies Belgapakker was mijn eerste gedacht ook. Die rassen die een stuk duurder zijn in de teelt en aantrekkelijker voor de verwerking mogen straks ook voor een zacht prijsje vergelijkbaar met bintje afgegeven worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden