Cumela: maak weertype bepalend

Besluit uitrijdverbod laat op zich wachten

26 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Tijdens een hittegolf de mestvoorraden van afgelopen voorjaar uitrijden vanwege het uitrijdverbod. Cumela wil dit voorkomen door een verlenging van de uitrijdperiode te bewerkstellligen.

'Komt het besluit er niet dan gaat het misschien weer net zo als vorig jaar. Halverwege september werd toen besloten dat er alsnog mocht worden uitgereden. Het is logistiek veel praktischer om nu te verlengen', zegt woordvoerder Jaap Uenk van Cumela. Het lijkt hem een goed idee om in het toekomstige Zesde Actieprogramma Nitraat mestwetgeving geen strikte aan vaststaande data gebonden verboden meer op te nemen maar de weersomstandigheden bepalend te laten zijn. Het weer wordt immers grilliger.

Prijzen mestafzet net zo hoog als dit voorjaar

Bovendien veroorzaakt de wetgeving nu extra hoge prijzen en werkdruk bij de distributeurs. Want er is zowel veel vraag als aanbod. De akkerbouw heeft immers mest nodig voor de graanstoppel, zeker als dit voorjaar niet kon worden bemest, en de veehouderij heeft vanwege de strubbelingen dit voorjaar meer mestvoorraad dan normaal. De prijzen voor mestafzet zijn dan ook net zo hoog als dit voorjaar. Tot ruim 20 euro voor rundveedrijfmest in Oost-Nederland. Daar zijn de prijzen nog steeds hoger dan in Zuid-Nederland, waar veel meer verwerkingscapactiteit in productie is.

In Oost-Nederland komt mestverwerking nog steeds niet op gang, alhoewel de vergunningen voor verschillende installaties inmiddels wel zijn afgegeven. Maar vervolgens is het de vraag of de financiering rondkomt, of de bouw en de opstart van de installatie naar wens verloopt en of het verschil gaat maken in het prijsniveau. Het ministerie van EZ kondigde deze week de komst van het Nederlands Coördinatiecentrum Mestverwerking aan. Bij de totstandkoming  van dit coördinatiecentrum wordt nadrukkelijk gekeken naar de goede ervaringen in Vlaanderen met deze aanpak. Ook meldde het ministerie dat onderzoek van dikke mestfractie verplicht door een onafhankelijke monsternemer moet plaatsvinden. 

Update: Het ministerie van EZ heeft vrijdagmiddag 26 augustus aan brancheorganisatie Cumela bekend gemaakt maandag 29 augustus met een reactie te komen op het uitrijverbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Cumelamest
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden