Aardappel- en bietenrooier

Ropa rooiers haken in op precisielandbouw

30 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zowel de bietenrooier Euro-Tiger als aardappelrooier Keiler voorziet fabrikant Ropa van een update. De vernieuwde aardappelbunkerrooiers zijn op Potato Europe al te zien. De bietenrooier volgt later dit jaar. Opvallend is de insteek op precisielandbouw, zoals standaard opbrengstmeting.

De rondtrekkende aardappelshow Potato Europe landt dit jaar in het Franse departement Aisne (14 en 15 september). De Duitse fabrikant Ropa uit Sittelsdorf toont hier haar vernieuwde Keiler bunkerrooier. Het gaat om een voorzetje. Het uiteindelijke model zal namelijk pas op de tweejaarlijkse velddemonstratie van het bedrijf zelf worden geïntroduceerd. Het grootste aardappelevent van West-Europa kon het zich niet voorbij laten gaan. De bijna-af versie wordt dus getoond, alleen niet werkend.

De grootste vernieuwing is het Isobus-systeem

De grootste vernieuwing op de verstek-bunkerrooier  Keiler is de toevoeging van een Isobus-besturingssysteem. Welke terminal daarvoor wordt gebruikt laat het nog niet weten. Grimme participeert in CCI dus Müller is een goede kanshebber zou je zeggen. De gehele rooier is hydraulisch aangedreven en daarmee volledig traploos instelbaar. Deze instellingen kun je op de Isobus-terminal straks opslaan per product. Schakel je van pootgoed naar consumptie of zetmeelaardappelen. Druk op de knop en je instellingen zijn gewijzigd.

Een nieuwe optie is de automatische snelheidregeling op de zeefbanden. De snelheid wordt gekoppeld aan je rijsnelheid. In de terminal voer je zelf het minimum en maximum in. Een extra foefje – geleend van de bietenrooier – is de volumeregulering. Dreigt de machine overbelast te raken, dan grijpt het systeem in. Waarschijnlijk (maar niet bevestigd) gebeurt dit via het nieuwste Isobus-protocol, die ook de trekker kan aansturen. De geïntegreerde Task Controler registreert gedane arbeid in ISO-XML bestanden voor export naar kantoor. Bijvoorbeeld van de capaciteit, maar hopelijk ook voor wat betreft de opbrengst.

Ook de drie assige bietenrooier Euro-Tiger krijgt een update. Het gaat inmiddels om de zesde serie. Het blok van Mercedes is – inclusief Adblue – ingeruild voor een Volvo motor met 700 óf 768 pk. Boven de 700 pk hoef je namelijk niet aan de Tier 4B emissie normen te voldoen. Fabrikanten zijn die storingsgevoelige SCR-techniek liever kwijt dan rijk. De 16,12 liter motor is ook vrij van uitlaatgasrecirculatie en heeft 12 procent meer koppel dan het huidige model. De extra pk’s komen ook in heuvelachtig terrein en met de twaalf rijïge XL-rooibek goed van pas.

Op details is de machine verbeterd, zoals onder andere met een nieuwe loselevator, waardoor er hogere banden onder de rooier kunnen worden gemonteerd. De 43m³ bunker heeft een automatisch vulsysteem om het gewicht gelijk over de gehele machine te distribueren. Twee ultrasone sensoren meten hoe vol de bunker is en slaan zo de opbrengst op. In de boordcomputer wordt de data vervolgens opgeslagen.

Ropa toont zowel de Keiler als de Euro-Tiger in actie tijdens haar tweejaarlijkse opendag en rooidemonstratie in Sittlesdorf, net boven München. Daarnaast bestaat het bedrijf dit jaar dertig jaar. Tijdens deze dag wordt ook het definitieve model van de Keiler getoond, die nog weer iets afwijkt van de machine die in Frankrijk staat.

Daarnaast kan het zomaar zijn dat je in de nabije toekomst ook getrokken bietenrooiers van Ropa gaat tegenkomen in het programma. De Zweedse importeur van het merk, Edenhall, bouwt zelf getrokken bunkerrooiers. Edenhall staat echter op de rand van de afgrond en laat Ropa nu de hete kastanjes uit het vuur halen, schrijft een Deense nieuwswebsite. In 2015 verkocht de fabrikant slechts één rooimachine, terwijl dat aantal normaal rond de dertig bedraagt.

Edenhall was importeur van het Nederlandse Vervaet maar stapte ruim een jaar terug over op Ropa. De rechtbank in Helsingborg is van mening dat middels een herstructurering van het bedrijf, met steun uit Duitsland, de Zweden er weer bovenop kan helpen. Daarvoor krijgt het tot 13 september de tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden