Aanbod olie omlaag in 2017

Rusland en OPEC trekken samen op

12 Oktober 2016 - Edin Mujagic

Net als de OPEC-landen begint ook Rusland iets te voelen voor minder olieproductie. Daarmee neemt de kans toe dat de olieprijs volgend jaar aanmerkelijk hoger uitkomt dan dit jaar.

Dossier olie

stijging olieprijs alles behalve zeker

Onlangs hebben we geschreven dat OPEC, een vereniging waar veel olieproducerende landen lid van zijn, besloten heeft zijn olieproductie te verlagen om zo de olieprijs, en daarmee zijn eigen inkomsten, te verhogen. Wat u kon lezen is dat hoewel de economische logica op het eerste gezicht inderdaad wijst op een hogere olieprijs – immers, met een lager aanbod en ongewijzigde vraag gaat de prijs inderdaad omhoog – het bij nader inzien alles behalve zeker was dat de olieprijs ook daadwerkelijk zou stijgen.

Een belangrijke reden voor voorzichtigheid was dat er ook olieproducerende niet-OPEC landen zijn die zich natuurlijk niets van de besluiten van de OPEC hoeven aan te trekken. De Verenigde Staten en Rusland zijn enkele voorbeelden van die landen.

Deze week is echter iets gebeurd op dat gebied wat zeer veel effect op de olieprijs kan hebben. Het was namelijk niemand minder dan de Russische President Vladimir Poetin zelf die onlangs zei dat zijn land zich gaat aansluiten bij het besluit van OPEC en olieproductie zal verlagen. Volgende maand komen de OPEC-landen weer bi j elkaar om de nieuwe productieplafonds voor alle leden te bepalen.

Dat Rusland mee wil doen aan een productieverlaging zorgde er meteen voor dat het zwarte goud duurder werd. De prijs van een vat olie klom naar iets boven 50 dollar.

Volgende maand vergadert OPEC over productiequota voor de leden. 

Mochten de OPEC-landen volgende maand het eens kunnen worden over de nieuwe plafonds, de markt het vertrouwen erin hebben dat ze zich vervolgens eraan gaan houden én mocht Rusland ook meedoen, dan gaat het niet verbazen als de olieprijs blijft klimmen de komende tijd.

Kijken we verder, naar 2017, dan kan ondermeer door deze acties van de OPEC-leden de olieprijs op dat hogere niveau kunnen blijven liggen. Het Internationale Energieagentschap (IEA) meldt namelijk dat het er naar uitziet dat vraag en aanbod op de oliemarkt eerder in evenwicht komen dan eerder werd verwacht.

In de eerste helft van 2017 blijft de olieproductie volgens IEA nog wel hoger dan de vraag naar olie, maar in de tweede helft kunnen de twee wel eens heel dicht bij elkaar komen. In een rapport gepubliceerd vóór de OPEC-vergadering waar een productiereductie afgesproken werd, stelde de IEA dat het aanbod in heel 2017 hoger zou blijven dan de vraag.

Wel is het wachten op de OPEC-vergadering van volgende maand, maar ondertussen blijft gelden dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de olieprijs volgend jaar aanmerkelijk hoger uit gaat pakken dan dit jaar. En dat gaat gevolgen hebben, van een hogere dieselprijs tot de inflatie in de eurozone wat op zijn beurt de ECB op de proef gaat stellen: gaat de bank bij een snelle stijging van de inflatie door de hogere olieprijs door met haar huidige beleid of moeten we er rekening mee houden dat de ECB het monetaire roer, licht, zal omgooien?

Meer koersen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden