Handmatig noteren overbodig

Zonder administratie middelengebruik registeren

12 Oktober 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het netjes registeren van je gewasbeschermingsmiddelengebruik is niet alleen van groot nut voor de bedrijfsvoering, maar ook voor de wet- en regelgeving. Om de akkerbouwer en chauffeur van de veldspuit te ontlasten van administratieve taken hebben twee Franse bedrijven een uniek systeem ontwikkeld.

Twee bedrijven uit Frankrijk; Nexxtep Technologies en Axe Enviroment, hebben gezamenlijk een systeem ontwikkeld dat de middelenregistratie op een akkerbouwbedrijf met veel uren terug moet brengen. Keyfield registreert iedere kan met middel die op het bedrijf aanwezig is en gebruikt wordt. Digitaal of handmatig noteren is dan overbodig. Je hoeft alleen te scannen, net als bij de supermarkt.

Het systeem is behoorlijk complex

Keyfield wil drie zaken duidelijk maken. Allereerst de traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, het juist uitvoeren van bespuitingen en voorraadmanagement. Dit alles vindt zonder (digitaal) papierwerk plaats. Daarvoor is wel een behoorlijk complex systeem nodig.

Bij binnenkomst van de middelen wordt iedere jerrycan voorzien van een unieke tag. Ook heb je een digitale kaart nodig van al je percelen. Die kan uit een bestaand managementprogramma worden gehaald. Wanneer je gaat spuiten hang je een mobiel kastje (Mobile-Box) bij het vulpunt van je spuit. Iedere kan met middel scant hij automatisch. Overigens is het ook mogelijk meerdere kastjes met één systeem te gebruiken. Naast een scanner beschikt de box ook over een GPS-ontvanger. Hij registreert waar je rijdt met de spuit en in welk perceel welk middel is gebruikt.

Om het systeem sluitend te maken moeten na gebruik alle kannen worden gewogen. Het grote nadeel van dit systeem. Zo weet Keyfield wel hoeveel liter is verspoten. Daarbij registreer je direct welke jerrycans worden afgevoerd en dus ook wat je actuele voorraad is. De RFID tag wordt direct gedeactiveerd zodat hij nooit tweemaal gescand kan worden. Wie geen zin heeft om alles te gaan wegen kan ook achteraf in het systeem de hoeveelheden aanpassen van de gescande kannen.

4.200

euro

Kost het starterspack

De vrijgekomen data slaat het systeem op in zijn eigen programma. Die is ook als app op je smartphone beschikbaar voor Android en iOS. Hierin zie je welke percelen zijn gespoten, wat je voorraad is en welke kannen als afval zijn geclassificeerd. Het standaard pakket voor gebruik met één veldspuit kost 4.200 euro en wordt sinds eind vorig jaar in Frankrijk aangeboden.

Eén van de managementsystemen waar Keyfield mee samenwerkt is Ekylibre, eveneens uit Frankrijk. Dat is nu nog een start-up van twee Fransen die de administratieve rompslomp op het bedrijf willen reduceren. Volgens hun is een agrarisch ondernemer gemiddeld 750 uur per jaar kwijt aan de administratie. Het gaat dan om het handmatig invoeren van bedrijfsgegevens. Naar eigen zeggen spaart hun systeem 182 uur uit per jaar. Om dat te realiseren wil het zoveel mogelijk gebruik maken van IoT (internet of things/internet der dingen). Bijvoorbeeld Keyfield dus. Systemen zenden zelf hun data naar de computer, wat handmatig invoeren overbodig maakt.


Bij het vulpunt van je veldspuit komt een mobiel kastje te hangen. Die scant iedere middelenkan die je erin gooit. Halflege kannen moet je handmatig invoeren óf wegen na gebruik. Het systeem kan met meerdere kastjes overweg.


Om de jerrycans te kunnen scannen moet je ze wel van een RFID-tag voorzien vooraf. Zo weet je bovendien de hoeveelheid in opslag. Na gebruik wordt alles nogmaals gescand om de actuele voorraad en afval in beeld te hebben.


Het softwareprogramma is er ook als app voor Apple en Android telefoons. Hierin zie je welke percelen zijn bespoten met welke middelen, kun je de hoeveelheid aanpassen, voorraad en afval inzien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Omer 12 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10871876/Zonder-administratie-middelengebruik-registeren]Zonder administratie middelengebruik registeren[/url]
Bullshit
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden