Omgekeerd betalingssysteem

Voedselbank VS verkoopt zelf aardappelen

12 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De aardappelhandel in de Verenigde Staten (VS) heeft er een nieuwe speler bij, namelijk de voedselbank. Feeding America, moederorganisatie van de Amerikaanse voedselbanken, is namelijk zelf in de handel gestapt. Wel één met een beperkt afzetgebied, want de kopers bestaan alleen uit voedselbanken.    

Feeding America wist de aandacht te trekken van de New Tork Times door de bijzondere manier waarop omgegaan wordt met het voedsel wat aangeboden wordt. Hiervan is de aardappel uit Idaho het grote voorbeeld. Zo kunnen deze met virtuele munten gekocht worden. Daarbij geldt hoe armer een voedselbank, hoe meer virtuele munten deze kan besteden. 

Voedselbanken betalen aardappelen met virtuele munt

Voedselbanken verhandelen nu, gecoördineerd door Feeding America, producten waar ze zelf een overschot van hebben gekregen. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat een voedselbank een vrachtwagen met pindakaas krijgt, maar een tekort heeft aan alle andere producten.

Idaho, de aardappelstaat bij uitstek in de VS met voedselrijk vulkanische bodem en goede irrigatie, heeft een gelijkmatige oogst over de jaren, maar wel te maken met een wisselende vraag. Als de vraag laag is puilen de voedselbanken in Idaho uit van de aardappelen.

Feeding America, de koepelorganisatie van alle 200 voedselbanken verdeelt nu de eigen overschotten via een omgekeerd betalingssysteem. Niet de voedselbank die het meeste kan bieden krijgt voorrang zoals in een normale markt, maar de meest behoeftige voedselbanken in de VS mogen als eerste aanspraak maken op producten die elders in overvloed aanwezig zijn.

Als er grote tekorten zijn in een voedselbank krijgen ze virtueel geld om te besteden bij andere banken. Wisten de voedselbanken in Idaho eerst niet wat ze moesten doen om alle aardappelen goed te verdelen, ze zijn nu enorm gewild door andere voedselbanken in de VS. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden