Te weinig zonuren

Schotten oogsten minder pootgoed van betere kwaliteit

17 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat nog bijna de helft van alle Schotse aardappelen gerooid moet worden zijn de geluiden voor wat betreft de opbrengst en kwaliteit redelijk tot goed. Opbrengsten liggen beneden het gemiddelde, wat vooral te danken is aan een laat en nat voorjaar. Deze achterstand werd gedurende de zomer niet ingehaald, schrijft the Scottish Herald.

Het voorjaar startte gemiddeld twee weken later door het natte weer. De zomermaanden wisten die achterstand niet goed te maken. Juni en juli waren grijs en nat. Daarmee eindigen deze maanden op de vierde plek qua neerslag en vijfde qua aantal zonuren sinds 2000. Het aantal zonuren is essentieel voor de gewassen in Schotland. Hoe hoger het aantal zonuren, hoe hoger de kiloopbrengst.

250

zonuren

Heeft een Schots groeiseizoen in juni-juli minstens nodig. Dit jaar waren het er 253.

In Engeland gingen 2007 en 2012 de boeken in als jaren met een extreem lage opbrengst. Dat correleert met het aantal zonuren, dat beneden de 350 uur lag in juni en juli. In Schotland kwam 2012 niet verder dan 210 zonuren in die maanden. Het minimum aantal zonuren moet 250 bedragen om tot een gemiddelde opbrengst te komen. Dit jaar zit daar met 253 nipt boven. Niet veel anders dan in 2015, toen de opbrengst wel goed was te noemen.

In tegenstelling tot minder kilo’s aardappelen is de kwaliteit wel beter. Het regende op het juiste moment waardoor schurft veel minder wordt aangetroffen.

Ondertussen zijn onderzoekers van het James Hutton Instituut in Dundee op zoek naar het halen van meer uitkomsten uit de aardappelteelt. Zo willen zij Solanesol 'oogsten', een bestandsdeel dat zich in alle bladeren van nachtschadeplanten bevindt. Deze stof is een belangrijk onderdeel van het co-enzym Q10, wat in veel schoonheidsproducten wordt toegepast.

In de toekomst spuiten de Schotten het aardappelloof niet meer dood maar wordt het afgevoerd om te worden verwerkt. Dat geeft hopelijk een nieuwe inkomstenbron. De aardappelprijs voor komend seizoen wordt nog afgewacht. Die is – in tegenstelling tot het weer – wel wat zonniger gestemd menen ze.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden