Ook minder maïs geoogst

Zaaien van tarwe loopt vertraging op in Frankrijk

18 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Akkerbouwers in Frankrijk hebben begin oktober beduidend minder wintertarwe en wintergerst gezaaid dan vorig jaar in dezelfde periode het geval was. Ook de oogst van korrelmaïs loopt achter op 2015. Pas begin oktober is het herfstwerk goed op gang gekomen.

In het Céré’Obs rapport publiceert FranceAgriMer, de agrarische dienst van het Franse landbouwminister, wekelijks de voortgang van het graan zaaien en de oogst van korrelmaïs. Die loopt achter op voorgaande herfst, zo blijkt uit de data. Pas begin oktober hebben boeren een start gemaakt met de zaaiwerkzaamheden.

De droogste oktober start sinds 1986

Oktober startte in Frankrijk zeer koel met op grote schaal nachtvorst. Die reikte tot in het uiterste noorden van het land. In Caen werd het op 12 oktober -0,1 graden Celsius. Sinds de opening van het weerstation – in 1945 – was het niet eerder beneden de 0 graden. In het midden van het land liep het kwik terug tot -5,4 graden, blijkt uit data van Meteo France. Inmiddels zijn de temperaturen weer iets gestegen. In de eerste twee weken van oktober viel slechts 7 millimeter regen gemiddeld. Het was voor het laatst in 1986 dat het zo droog was. Toen viel 2 millimeter in dezelfde periode.

Ondertussen staan Franse akkerbouwers niet te springen om tarwe te zaaien. Ook wintergerst moet in veel gevallen nog gezaaid worden. Volgens cijfers van FranceAgriMer was op 10 oktober 39 procent van alle gerst en 23 procent van alle tarwe gezaaid. Vorig jaar was dat op dezelfde datum 54 en 34 procent. Ten opzichte van de week ervoor is wel veel vooruitgang geboekt.

In de regio Grand-Est-Lorraine is het meeste tarwe gezaaid. In totaal 81 procent. Met 89 procent zit daar ook de meeste gerst in de grond. De belangrijke akkerbouwgebieden Centre-Val de Loire, Ile-de-France en Champagne-Ardenne hebben respectievelijk 16, 61 en 17 procent van de tarwe ingezaaid. In alle gevallen minder dan vorig jaar zo was. Dat geldt ook voor gerst.

23

procent

van de korrelmaïs is geoogst

Daarnaast moet driekwart van alle korrelmaïs in het land ook nog worden geoogst. De elf belangrijkste regio’s – samen goed voor 89 procent van het totale Franse areaal – zaten op 10 oktober gemiddeld op 23 procent. Dat was vorig jaar 33 procent. In de streek Champagne-Ardenne is de meeste maïs geoogst; 34 procent.

Ondertussen is er in departement Ile-de-France onenigheid ontstaan over de steun die de lokale overheid aan akkerbouwers biedt. President Valérie Pécresse maakte in augustus al bekend 6,5 miljoen vrij te maken voor getroffen akkerbouwers. Dit jaar halveren hun inkomsten door een zeer slechte graanoogst. In totaal komt de akkerbouwomzet in het departement 500 tot 600 miljoen euro lager uit.

Telers die steun ontvangen wordt geadviseerd de financiële steun te gebruiken om gecertificeerd zaaizaad van goede kwaliteit te kopen. Daar is de vereniging van zaadhandelaren het echter niet helemaal mee eens. Volgens voorzitter Sylvain Ducroquet is zestig procent van al het gebruikte zaaizaad door de boeren zelf vermeerderd. 40 procent wordt ‘vers’ ingekocht.

‘Zelfs het graan van oogst 2016 is te gebruiken als zaaitarwe. Er is voldoende zaad van goede kwaliteit beschikbaar’, meent Ducroquet. ‘Zelf geteeld zaaizaad is 30 tot 40 procent goedkoper dan ingekocht zaaizaad. Akkerbouwers moeten zelf kunnen bepalen wat voor zaaizaad ze willen gebruiken en niet gestuurd worden.’ Bovendien is veel gecertificeerd zaaizaad ook van een mindere kwaliteit. Er is te weinig R1 (eerste generatie) zaaizaad beschikbaar waardoor meer R2-zaad gebruikt wordt voor zachte wintertarwe, wintergerst en zomertarwe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden