Walen houden vast aan weigering

Geen Belgische handtekening onder CETA

19 Oktober 2016 - Harald Roelofs - 1 reactie

De Europese Unie kan het CETA-handelsverdrag met Canada vandaag niet tekenen zoals was gepland. De Europese ministers van Handel praten in Luxemburg over het verdrag, maar het Waalse parlement houdt voet bij stuk en blijft zich hardvochtig tegen CETA verzetten. 

De Walen zijn nog in gesprek met de Europese Commissie en Canadese vertegenwoordigers, maar dat heeft nog niet tot een akkoord geleid. De zorgen dat met CETA de Waalse concurrentiepositie in gevaar komt en dat de boeren nog lagere prijzen voor hun producten krijgen, zijn nog niet weggenomen. Bovendien lijkt de Waalse regering van de gelegenheid gebruik te maken om een vuist te maken tegen de ‘dominante’ Vlaamse en federaal Belgische besturen.   

Als Trudeau eenmaal heeft afgezegd, hebben ook de Walen het nakijken

Momenteel kijken De Walen, Canadezen en de Europese commissie of ze nog iets aan het verdrag kunnen toevoegen, zodat het Waalse parlement toch kan instemmen. Alhoewel  de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders  goede moed zegt te hebben dat de partijen tot een akkoord komen, is een akkoord nog niet binnen handbereik.

Elk parlement binnen de EU moet zich over het handelsverdrag uitspreken. België heeft naast een nationale vertegenwoordiging ook deelparlementen voor Wallonië, de Franstalige gemeenschap, Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voor de Duitstalige gemeenschap. Die moeten elk hun goedkeuring geven. Het parlement van Wallonië houdt nu als enige voet bij stuk.

Nederland heeft eerder al laten weten dat het voorstander is van CETA. In het verdrag worden afspraken gemaakt over de handel in goederen en diensten, investeringen, arbeidsomstandigheden en het milieu. Over het akkoord, dat ook wel Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) wordt genoemd, is ruim vijf jaar onderhandeld. Het leeuwendeel van de inhoud dateert al van twee jaar geleden.

Eind deze week praten Europese regeringsleiders met elkaar tijdens een top in Brussel. Als de Walen en Canadezen er voor die tijd alsnog met elkaar uitkomen, kan tijdens de EU-top toch een handtekening onder CETA worden gezet, maar er wordt serieus rekening meegehouden dat de Canadese premier Justin Trudeau zijn reis naar Brussel kan annulen voor dit moment.

Aan de andere kant weet de Waalse premier Magnette ook dat hij nu de grootste kans heeft om aanpassingen aan het verdrag voor elkaar te krijgen. De druk om het Canadese bezoek door te laten gaan is groot. Maar als Trudeau eenmaal zijn reis heeft afgezegd, komt de Waalse premier waarschijnlijk met lege handen te staan en zal de bereidheid om nog te morrelen aan het contract minimaal zijn bij de andere 27 landen die wel het CETA-verdrag willen tekenen zoals het er nu ligt. Ook de Waalse boeren hebben dan het nakijken.

​Lees hier onder meer hoe de Nederlandse minister Ploumen (Buitenlandse Handel) haar steun voor het verdrag heeft verwoord.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 19 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10871974/Geen-Belgische-handtekening-onder-CETA]Geen Belgische handtekening onder CETA[/url]
Hadden wij maar een regering die voor de lokale belangen opkomt ipv van de huidige stoeltjes jagers (toekomst bij multinationals) die er nu in den haag zitten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden