Stijging door nieuwe gronden

Rusland oogst 116 miljoen ton graan

20 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Rusland heeft dit seizoen meer dan 116,3 miljoen ton graan geoogst. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van vorig jaar. Het Russische Ministerie van Landbouw heeft deze cijfers bekend gemaakt. Vorig jaar werd er volgens het ministerie 103,1 miljoen ton geoogst.

Vraagtekens over kwaliteit Zwarte Zee graan

De peildatum van deze meting was 18 oktober. Het is het derde jaar op rij dat Rusland boven de 100 miljoen ton uitkomt. De opbrengst per hectare is gelijk gebleven; 2,4 ton. Hieruit valt af te leiden dat de stijging van de totale oogst niet in verband staat met de opbrengst per hectare.  De cijfers suggereren dat de totale stijging komt doordat meer grond in Rusland is bezaaid dan eerdere jaren.

Het ministerie geeft geen informatie over de kwaliteit van de graanoogst. Net als in West Europa zijn ook delen van de Zwarte Zee regio getroffen door zware regenval, volgens cijfers van de Europese Unie. Dat roept vraagtekens op over de kwaliteit van het Zwarte Zee graan. Het land wordt de grootste exporteur ter wereld, geholpen door de goedkope roebel. Jarenlang was de Europese Unie de belangrijkste exporteur, maar het gaat er nu om spannen. Dit is overigens ook de reden waarom nog wel eens getwijfeld wordt aan de cijfers van het Russische ministerie van Landbouw omdat het geen geheim is dat Rusland graag de grootste wil zijn.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden