Uit een rondvraag door de PCA (Proefcentrum te Kruishoutem B) blijkt dat er vooral in de leemstreken grote zorgen zijn. De hardheid van de leemgrond door de droogte die inmiddels al 8 weken(!) aanhoudt, heeft niet alleen een slag geslagen in de opbrengst, maar zorgt ook voor zeer moeilijke oogstomstandigheden. Juist in de leemstreken worden aardappelen geteeld voor opslag. Deze worden van origine de buffers van de Belgische verwerkers genoemd. Telers telen daar veel aardappelen op vaste-prijscontracten.

Woensdag en ook donderdag zijn er buien gevallen, de hoeveelheden neerslag variëren van 3 tot 20 mm. Telers meldden dat op leemgrond 20 mm verlichting geeft, maar het zeker nog niet goed rooibaar maakt. Verder wachten of toch beginnen is dan ook een moeilijke afweging. Zeker nu de kalender richting november gaat.

De termijnmarkt laat in ieder geval zien dat nog niet iedereen er vertrouwen in heeft dat het een krap seizoen gaat worden (ongeacht wel of niet oogsten van de laatste aardappelen). Vooral de angst van grote importen uit Polen en Engeland maken telers ongerust dat zij niet gaan profiteren van de ontstane krapte en verkopen dan ook op de termijnmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden