Uitslag Mars rapport

Europese aardappelproductie kruipt toch omhoog

25 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Aardappeltelers in Nederland, België en Frankrijk verwachten het misschien niet maar, analisten van de Europese Commissie schatten de totale Europese aardappeloogst hoger in, al is die verhoging miniem. Pijnpunt zijn overduidelijk de West-Europese aardappellanden. Vooral Centraal-Europa schrijft een dikke plus.

Het Mars bulletin voor september ging uit van een gemiddelde opbrengst die lag op 32,13 ton per hectare. Daar komt in oktober 0,12 ton bij, tot 32,35 ton/ha. Een stijging van 0,7 procent. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 32,22 ton/ha.

32,35

ton/ha

is de gemiddelde aardappelopbrengst in de EU28

Zoals reeds bekend gaat het vooral slecht met de teelt in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland door wijdverspreide droogte in de herfstmaanden. In Groot-Brittannië wordt over goede oogstomstandigheden geschreven echter, de opbrengst is er maar gewoontjes. Polen springt er in positieve zin uit.


Vergelijken we de EU28 cijfers dan springt Hongarije er procentueel gezien het meest bovenuit. Daar ligt de opbrengst er dik 20 procent boven die van vorig jaar en 13 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Een oogst van 27,28 ton/ha wordt verwacht. Ook Tsjechië, Polen en Roemenië zijn positief. Allemaal landen die er vorig jaar door droogte flink van langs kregen.

De hoogste rode cijfers komen van Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 12,7 en 12,2 procent minder hectareopbrengst. België wordt 7,7 procent verlaagd (43 ton/ha) en Frankrijk -5,9 procent (40 ton/ha). Nederland staat op -0,4 procent met 42,5 ton/ha. Daarmee scoort het de derde plek, na het VK en België, voor wat betreft de opbrengst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden