Noodkreet voor meer tijd

Geen perspectief voor uiensector zonder MH

30 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Bedrijven in de uiensector zijn gistermiddag een spoedoverleg gestart nadat eind vorige week bekend werd dat gebruik van de werkzame stof maleïne hydrazide (MH) mogelijk op de tocht staat in Europa voor 2018. De gezamenlijke uienbedrijven vragen de Europese Commissie om meer tijd zodat duidelijkheid kan worden geschept.

Op 19 september al stelde de Europese Commissie de verlenging van de actieve stof maleïne hydrazide ter discussie. Het heeft de toelatingshouders, Certis en Bayer, vragen gesteld over specifieke onderdelen van het toelatingsdossier. Op 6 en 7 december is een discussie gepland met vertegenwoordigers van de Europese en nationale autoriteiten.

Het beantwoorden van technische vragen kost meer tijd

Dinsdag 29 november zijn bedrijven uit de uiensector bij elkaar gekomen om verdere stappen te overleggen. Bij het overleg zijn naast de uiencommissie van Frugi Venta, onder leiding van Gijsbrecht Gunter, verschillende zadenfirma’s, Adrie Bossers namens ZLTO, licentiehouders Bayer en Certis en andere stakeholders betrokken.

‘Vanmiddag nog wordt een gezamenlijk statement bekend gemaakt’, zo licht Gunter kort telefonisch toe. ‘In de hoofdzaak komt het er op neer dat we om meer tijd vragen. Op een heel laat tijdstip zijn technische vragen gesteld over het middel MH. Als algehele uiensector willen we meer tijd om hier op in te kunnen gaan, zonder dat dit ten koste van de licentie gaat. Echter, er is nog veel onduidelijkheid over de details zoals bijvoorbeeld wanneer de deadline is.’

Na bekendmaking van het nieuws uitte de sector direct veel verontwaardiging. Het is duidelijk dat MH noodzakelijk is voor de Nederlandse uiensector, en in een iets mindere mate ook voor de aardappelsector. Alternatieve middelen zijn niet voor handen. Besluit de Europese Commissie geen verlenging van de toelating toe te kennen dan gaat die in op 31 oktober 2017. Vanaf groeiseizoen 2018 mag dan geen MH meer worden toegepast in de uienteelt. Als het aan de uienbedrijven ligt komt het echter niet zover. Daarvoor is echter wel spoedig antwoord uit de sector benodigd. Inmiddels is ook een lobby in Den Haag gestart. CDA-kamerlid Jaco Geurts stelde 29 november kamervragen aan Martijn van Dam.

Update 16:30: Namens de uiensector hebben GroentenFruit Huis en LTO Nederland een persbericht gepubliceerd. Zij doen een noodoproep namens de sector. Er is voldoende tijd nodig voor herbeoordeling van de cruciale kiemremmer. Gebeurt dat niet, dan is dit zeer nadelig voor de exportpositie van de Nederlandse ui.

Dankzij een uitstel kunnen de toelatingshouders onderzoeken afronden en het dossier voor herbeoordeling compleet maken. LTO en GroentenFruit Huis staan hierachter. Zonder kiemremmer valt de export weg waar in totaal 90 procent van al onze uien heen gaan. Er is dan ook geen perspectief voor een uiensector zonder MH.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden