30 procent meer export

Schotse pootgoedsector heeft beste jaar ooit

4 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het gaat goed met de export van Schotse pootaardappelen. Het land krijgt steeds meer voet aan wal in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het aantal transportbewegingen is hierdoor fors toegenomen dit jaar. 30 procent meer volume verliet de Schotse havens.

Port of Grangemouth is de belangrijkste en grootste containerhaven van Schotland. In de afgelopen twee maanden verscheepte het ruim 50.000 gekoelde containers. Een volumestijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Blijft de export op peil, dan koerst de haven af op een nieuw exportrecord in het vierde kwartaal van 2016.

Egypte, Saoedi-Arabië en Turkije zijn de belangrijkste bestemmingen

Pootgoed is qua volume het grootste product dat via koeltransporten (reefers) de haven verliet. In november verlieten een recordaantal van 1.400 reefers de haven. De meeste met bestemmingen als Egypte, Saoedi-Arabië, Turkije en Marokko. Via de haven van Rotterdam heeft Schotland voor het eerst pootgoed geëxporteerd naar Thailand, China en Namibië.

Havenhoofd Derek Knox meent dat de toenemende export te wijten is aan de sterke reputatie die Schotland heeft op het gebied van verse producten, met pootaardappelen in het bijzonder. Daarom heeft de haven van Grangemouth er veel extra werk bij gekregen. Vorig jaar investeerde het havenbedrijf om meer koeltransporten aan te kunnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden