Geen schoonheidsprijs

Norm groeischeuren na extra overleg toch verruimd

8 December 2016 - Clarisse van der Woude - 72 reacties

Het kostte nogal wat discussie en nog eens extra overleg, maar de norm voor groeischeuren in pootgoed wordt nu toch verruimd. Dat meldt keuringsdienst NAK in een persbericht donderdag.

De vaste commissie voor pootaardappelen van de NAK heeft woensdag besloten de norm voor groeischeuren voor de klasse B toch te versoepelen. Voor deze klasse geldt vanaf 7 december 1,5 cm als maximale diepte van een groeischeur (dat was 0,5 cm). Ook pootgoed van hogere klassen kan op deze norm worden afgezet, maar dan als ‘Waardering II’. De afzet daarvan is beperkt tot Nederland. De aangepaste norm valt binnen de Europese minimum normen. De aanpassing geldt voor het lopende seizoen.

Tekort uitgangsmateriaal en voorkómen van illegale uitplant gaven doorslag

De aanleiding voor dit besluit is een verzoek van de verwerkende industrie (VAVI) en handelshuis Agrico, met als reden een tekort aan uitgangsmateriaal voor de verwerkende industrie. Na raadpleging van de sector organisaties (NAO, Plantum, LTO en NAV) en de adviesraad van de NAK bleek er voldoende steun voor het voorstel.

Desondanks vindt iedereen dat dit besluit niet de schoonheidsprijs verdient, vooral omdat het een aanpassing tijdens het seizoen betreft. In dit geval gaven enkele argumenten de doorslag, namelijk een tekort aan uitgangsmateriaal en het voorkómen van illegale uitplant. Daarnaast is een groeischeur een cosmetische gebrek dat geen invloed heeft op de kwaliteit van de nateelt. Met het besluit dient de NAK het sectorbelang.

Voor de vaste commissie is dit voorval aanleiding voor een fundamenteel debat over de kwaliteitsnormen, voor zover het gaat om cosmetische aspecten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
72 reacties
Zwarte jas 8 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872590/Norm-groeischeuren-na-extra-overleg-toch-verruimd]Norm groeischeuren na extra overleg toch verruimd[/url]
Een uiterst zwarte dag in onze aardappelgeschiedenis #triest
Flevo Uitje 8 December 2016
Helemaal gelijk Zwarte jas! Laat ze de naam direct veranderen in AgriNAKo. Dag geloofwaardigheid.
kermit 8 December 2016
Voor d e vaste commissie is dit voorval aanleiding voor een fundamentele debat over kwaliteitsnormen voor zover het cosmetische aspecten betreft. Staat er

Helemaal fout!!!
Ze moeten debat voeren over hoe de interne kwaliteit van de knollen geborgd kan worden zodat knollen die ik koop ook daadwerkelijk gaan kiemen en bovende grond komen. Zonder allerlei bacterieziek
Veel belangrijker dan een paar groeischeuren
Roeptoeter 8 December 2016
Eén ding is zeker: we hebben komende winter heel wat te bespreken op de NAK telersvergaderingen. Laat uw stem horen!

Data in week 3
Maandag 16 januari Espel De Ducdalf
Dinsdag 17 januari Wehe-den Hoorn Schierstee
Woensdag 18 januari Axel Cultureel Centrum De Halle
Woensdag 18 januari Schagen Slothotel Igesz
Donderdag 19 januari Swifterbant Shortgolf Swifterbant
Donderdag 19 januari Toldijk Café Den Bremer

Data in week 4
Maandag 23 januari Westerbork Abdij de Westerburcht
Dinsdag 24 januari Kruisland Café Koch
Dinsdag 24 januari Emmeloord ’t Voorhuys
Woensdag 25 januari Sint Annaparochie MFC Ons Huis
Woensdag 25 januari Uithuizen De Butler
Donderdag 26 januari Den Burg - Texel Hotel De Lindeboom
Donderdag 26 januari Sevenum Turfhoeve
Torres 8 December 2016
De grote pootgoedbaronnen lachen zich nu de ballen uit de broek!!
Abonnee
Bintje 8 December 2016
Doek de NAK maar op.
Abonnee
Bintje 8 December 2016
Doek de NAK maar op!!!!
boer 8 December 2016
Ondanks een lang verhaal is de kern van besluit dat de handelshuizen het voor elkaar hebben dat ze hun belang van de inning van licentiegelden gezekerd hebben.
Dat is niet in het belang van de pootgoedteler met een partij groeischeuren en zeker niet in het belang van de afnemers

Gevolgen van voorkomen tekort pootgoed betekenen dat;
--- betere prijs voor pootgoedtelers via marktwerking wordt vernietigd
++ schade voor verwerkende industrie en individuele scheurgoedtelers wordt beperkt
Voorkomen illegale uitplant betekent dat;
--- mogelijkheden uitplanten van gezond maar afgekeurd pootgoed via 1 op 1 transactie van pootgoed teler naar consumptieteler niet mogelijk wordt gemaakt en blijkbaar ook niet onderzocht is. Waarom licentiegeld betalen voor een ras dat bewijst niet aan de licentievoorwaarden te voldoen ?
--- mogelijke fytosanitaire risico's worden bij tekorten vooral door de afnemers genomen niet door de vermeerderaars en is daarom geen argument voor een handelshuis.
++ mogelijkheden van grip houden op de markt en veilig stellen van de geldstromen via afdrachten en licentiegelden worden behouden.

Als de normen binnen het handelsseizoen worden aangepast dan betekent dat niet anders dan dat het aanbod op de vraag wordt aangepast.
Voor voorgaande jaren geeft dat de verdenking dat dat er moedwillig schaarste is gecreëerd. Dat zijn zaken waar de NMA zich mee bezig kan houden.

De extra omzet die handelshuizen op deze manier via licentiegelden genereren zou verplicht via inzichtelijke inspanningen ten goede moeten komen aan de binnenlandse pootgoedafnemers.

Het is wachten op de eerste claims bij Breeders trust en Plantum op het oneigenlijke wijze van beïnvloeden van de markt om inning van licentiegelden mogelijk te maken.
Abonnee
betweter 8 December 2016
je zou maar vrije bintjes hebben zitten die worden nu minder in prijs, daar kan een rechter toch wel naar kijken denk ik!
LEO 8 December 2016
De beer is los!!!

ALLE KEURMEESTER VOOR ONBETROUWBAAR UITMAKEN, BIJ ELK BEZOEK
Jetze 8 December 2016
Agrico, Agrico, Agrico.
Verander vanmiddag nog je slogan in:
SAY NEVER AGRICO.
Jullie hebben alleen maar oog voor jezelf. Deze bal wordt teruggespeeld!
Kemphaan 8 December 2016
En bedankt Agrico. Bintje pootgoed gaat al onderuit. Benieuwd hoe de ACM hierover denkt.
Abonnee
inova 8 December 2016
Agrico is toch van de boeren dus dat zal wel met de aangesloten pootgoedtelers overlegd zijn.

Anders is het, men krijgt, wat men vraagt.

Misschien hebben ze wel een te grote afspraak met de industrie en los je dat zo een beetje op.
VAVI 8 December 2016
@inova Dat misschien kun je wel weglaten, omdat de VAVI ook één van de initiatiefnemers was!
meldingsplicht 8 December 2016
Ik ga vanmiddag mijn rechtsbijstand er bij halen.
En ik ga idd. Een contact leggen met ACM
acm op google op zoeken en je hebt al een rechtstreekse link om klachten te melden.
Abonnee
teler3897 8 December 2016
Hartstikke goede zaak, meer aanbod iets redelijkere prijzen. De pootgoedsector zou zich meer druk moeten maken over de interne kwaliteit. Een gezonde poter met een diepe groeischeur geeft meer opbrengst als een bacteriezieke of te koud bewaarde poter.
Poldervogel 8 December 2016
CONCURRENTIE VERVALSING

Een waanzinnig besluit! Het is rampzalig voor de geloofwaardigheid van de NAK. Alle positieve initiatieven die er zijn om de kwaliteit te verbeteren worden door dit kortzichtig besluit teniet gedaan. Bestuur, adviesraad, voor zo'n gevoelig besluit heeft u toch een veel groter mandaat nodig? Een grove bestuurlijke fout. U bent geen knip voor de neus waard.

Agrico bedrijft korte termijn politiek, waarschijnlijk in opdracht van een paar grote brutale telers die er met de scepter zwaaien. Het heeft niets te maken met correct zakendoen.
Hoe is het mogelijk dat dreigende illegale handel tot belangrijkste argument is verworden? Ze zwichten voor een paar schoften die hun collega poolteler bedonderen voor eigen gewin. Laat Agrico haar lidmaatschap van Breeders Trust ook maar opzeggen, daar hebben ze blijkbaar geen enkele vertrouwen in.
krud 8 December 2016
een cosmetisch gebrek ?
schurft is het ook
de keurmeester kan thuis blijven!!!!!!!
boer en handel 8 December 2016
Zoals eerder al iemand beschreef denk ik dat de rechter er maar eens aan te pas moet komen. Afspraken ten laste van (vrije) handel.Ik hoor van zowel boeren als handelaren dat ze zwaar gedupeerd zijn doordat er poters zijn verkocht en aangekocht tegen aanzienlijke prijzen. Dit is een verkapte vorm van prijsafspraak.
plantuitje 8 December 2016
kan agrico gelijk de tafelaardappelen ook wel afnemen met groeischeuren dit is maar een gebrek maar de smaak blijft hetzelfde
Consumptieteler 8 December 2016
De gladde mannen met de gelakte schoenen en stropdassen hebben zich zelf weer verreikt met dit korte termijn beslissing. Immers als er meer pootgoed komt betekent dit voor teeltseizoen 2017 weer meer consumptie-aardappels waardoor er meer aanbod komt!! Conclusie? 1 x keer raden.
De consumptietelers zijn de lul, en de verwerkende industrie de handelshuizen en NAK lachen zich een bult.
Zandboer 8 December 2016
Zelfde als een goal in de verlenging en roepen dat het opeens sudden death is. Ook niet correct. Wees blij met een tekort aan pootgoed, van teveel zijn nog maar weinig mensen beter geworden
petatje 8 December 2016
En hoe zit het met de eis praktisch vrij van grond? Krijgen we de grond met alles erin tegen betaling erbij of wordt alles geborsteld? Lekker voor de zwartpoten en stengeltjenat zeker met Agria en Fontane.
petatje 8 December 2016
En hoe zit het met de eis praktisch vrij van grond? Krijgen we de grond met alles erin tegen betaling erbij of wordt alles geborsteld? Lekker voor de zwartpoten en stengeltjenat zeker met Agria en Fontane.
Flevoboer 8 December 2016
Het is niet te geloven wat hier is gebeurd. Agrico moet zich schamen, wanneer wij volgend jaar schurft op de aardappels hebben wordt dan ook even de norm verruimd?
Pootgoedteler 8 December 2016
Halverwege de 2e helft de rode kaart afschaffen mag in het voetbal volgens mij ook niet?
Abonnee
laap 8 December 2016
Pootgoed met groeischeuren wel ontvangen,en frietaardappelen met groeischeuren tarra,wat denk je zelf.
Verbaasde teler 8 December 2016
Kunnen de telers die voor de maatregel eerder tientallen tonnen groeischeuren in de voeraardappelen hebben laten stoppen nu een schadevergoeding bij de NAK aanvragen? En er staat sectorbelang. Welk sectorbelang? Volgens mij is er alleen een financieel belang voor de verwerkende industrie en in dit geval Agrico. Voorkomen illegale uitplant is onzin. De verwerkende industrie koopt alleen gecertificeerd pootgoed aan en koopt (als het goed is) alleen aardappelen aan geteeld door telers met minimaal een Voedselveiligheid certificaat. Deze instantie moet er op toezien dat de aardappelen gegroeid zijn uit gecertificeerd pootgoedmateriaal. Of kopen zij toch stiekem fritesaardappelen geteeld uit illegaal pootgoed aan?? En degene die dat graag willen doen het maar, kunnen ze niet gaan zeiken over slecht uitgangsmateriaal.
Abonnee
agriklootje 8 December 2016
dit alles betekent maar één ding. De industrieën zijn als de dood dat ze volgend jaar tekort aardappelen krijgen (vooral Fontane) en de prijs van de vrije mag niet boven de .... komen van onze belgische vriend. We weten dus wie de boosdoeners zijn. Bintje is in prijs gezakt, ik zou zeggen lekker inslaan en vrij telen volgend jaar
jan 8 December 2016
doordat agrico heeft zitten slapen en meer verkocht hebben dan ze in voorraad hadden moet de rest van de pootgoedsector bloeden.
dit kan ons op termijn wel 10 cent per kilo schelen want dit smaakt naar meer. volgend jaar willen ze weer klasse B kopen voor 18 cent.hoe kon de NAK zich toch voor dit karretje laten spannen
dikke 8 December 2016
ongeloof dat dit kan gefeliciteerd agrico dat dit kan als je maar genoeg smeergeld betaald
meldingsplicht 8 December 2016
Maandag met jurist van rechtsbijstand aan tafel.
Afgesproken om samen te kijken of we een fatsoenlijke klacht kunnen indienen bij ACM.

Ik heb voor de grap de kartelcheck ff gedaan op ACM site.
Zou iedereen eens moeten doen...

Basis van aanklacht:

Directe markt beïnvloeding en belangen verstrengeling (kartelvorming) van Agrico en vavi.
Nak is als instrument gebruikt.
In statuten van NAK staat duidelijk dat zulke besluiten niet tijdens seizoen genomen kunnen worden.
Is ook duidelijk meermaals aangegeven bij betreffende partijen.

Je mag volgens mij niet zulke afspraken maken ten laste van (vrije) Handel.
Daarbij komt ook nog dat er geen enkele ander handelshuis mee wilde gaan in deze waanzin van Agico en Vavi.

Op basis van wet openbaarheid van bestuur eerst notulen maar eens opvragen.
meldingsplicht 8 December 2016
Quote uit zaaizaad en plantgoed wet.

Als er toestemming word gegeven mag het volgens mij alleen maar door minister zie artikel 48

Artikel 47
• 1 De keuringsinstelling draagt er zorg voor dat teeltmateriaal, dat niet aan de bij of krachtens dit hoofdstuk gestelde regels voldoet, uit de handel wordt genomen. Hiertoe verplicht de keuringsinstelling de overtreder schriftelijk om binnen een door haar te bepalen termijn ondeugdelijk teeltmateriaal uit de handel te nemen, op te slaan of te vernietigen.

Artikel 48
• 1 Onze Minister kan vrijstelling of ontheffing verlenen van het bepaalde bij of krachtens dit hoofdstuk.
• 2 Vrijstellingen en ontheffingen worden slechts verleend:
o a. om de markt te kunnen voorzien van voldoende teeltmateriaal van gewassen waarvan de teelt van belang is, of
b. ten behoeve van het uitvoeren van tijdelijke experimenten
LEO 8 December 2016
meldingsplicht schreef:
Quote uit zaaizaad en plantgoed wet.

Als er toestemming word gegeven mag het volgens mij alleen maar door minister zie artikel 48

Artikel 47
• 1 De keuringsinstelling draagt er zorg voor dat teeltmateriaal, dat niet aan de bij of krachtens dit hoofdstuk gestelde regels voldoet, uit de handel wordt genomen. Hiertoe verplicht de keuringsinstelling de overtreder schriftelijk om binnen een door haar te bepalen termijn ondeugdelijk teeltmateriaal uit de handel te nemen, op te slaan of te vernietigen.

Artikel 48
• 1 Onze Minister kan vrijstelling of ontheffing verlenen van het bepaalde bij of krachtens dit hoofdstuk.
• 2 Vrijstellingen en ontheffingen worden slechts verleend:
o a. om de markt te kunnen voorzien van voldoende teeltmateriaal van gewassen waarvan de teelt van belang is, of
b. ten behoeve van het uitvoeren van tijdelijke experimenten


Dan zou het moeten gaan om tijdelijke experimenten; immers er zijn aardappels genoeg. (van echte rassen, niet dat groeischeurspul van Agrico)
ikke 8 December 2016
wie is ook alweer de nieuwe voorman van agrico heeft die toevallig ook veel agria ze moeten eens capabele mensen aannemen het is overal hetzelfde ons kent ons en we zorgen vooral goed voor onszelf lijkt de politiek wel bah
juun 8 December 2016
Als ik het goed begrepen heb is alleen agrico voor de rest tegen hoe kan je het er dan in hemelsnaam doorheen krijgen conclusie de frites industrie bepaalt niks Nak die is er alleen voor de show blijkt nu
Abonnee
Glasbak 8 December 2016
Als frietind hier achter zit word dit onderwerp morgen van de site gehaald ,is gister ook gebeurd met art. Over aardappelprijs in belgie.( niet hoger dan 30€).
LEO 8 December 2016
De keurmeester is een trekpop geworden.
Tip: collectief ontslag nemen, niemand moet zich zo willen laten gebruiken.

Wil iemand mij een tip geven over een controle instantie, ik wil de NAK laten keuren door een onafhankelijke dienst.

ONBETROUWBARE OVERHEID
niet van gisteren 8 December 2016
Beseft iedere consumptie teler wel wat dit besluit hun volgend jaar geld gaat kosten is er nog een goede onafhankelijke advocaat in dit land lijkt me een zaak om van te smullen
Gerlof 8 December 2016
Den hollander advocaten uit zeeland is toch een kantoor met ervaring in dit soort zakenjQuery211044994334928429947_1481195560748Dat de nak niet meer onafhankelijk is dat is niet nieuw. Die dansen al jaren naar de pijpen van de grote handelshuizen. Wat mij meer stoort is dat ook de lto voorgestemd heeft!!! Dit lidmaatschap zijn ze dus per direct kwijt!! En een schadeclaim is onderweg naar de nak!!
Abonnee
erik 9 December 2016
iedereen ook stoppen met lidmaatschap NAV, die zaten er ook bij.
Toeschouwer 9 December 2016
De volgende acties moeten worden uitgerold:

1. Schriftelijke blijk van afkeuring van genomen besluit. Deze mailen naar:
- NAK => nak@nak.nl
- Agrico => info@agrico.nl
- VAVI => info@vavi.nl
2. De telervergadering van de NAK bezoeken http://www.nak.nl/actualiteiten/definitieve-data-telersvergaderingen-2017
3. Contact zoeken met Den Hollander advocaten 0187-485000 of
Instituut Agrarisch Recht 0317-424181
4. Inlichtingen winnen bij Autoriteit Consumenten Markt 070-7222000

Ad1 dat kan iedereen doen, hoe meer hoe beter
Ad2 ook daar kan iedereen in principe heen, laat uw stem horen
Ad3 @meldingsplicht: jij lijkt mij de meest aangewezen persoon
Ad4 @meldingsplicht: jij lijkt mij de meest aangewezen persoon

Als er betere ideeën zijn, klim in uw toetsenbord!
blok 9 December 2016
Beste Flevoboer,
Deze normverruiming is alleen voor klasse B en onder levering op waardering 2. Als je een schurftpartij hebt, zoals jij, dan dan mag je in klasse B en Waardering 2 ook leveren met meer schurft. Dat is nu zo en is altijd al zo geweest.
Succes !

Flevoboer schreef:
Het is niet te geloven wat hier is gebeurd. Agrico moet zich schamen, wanneer wij volgend jaar schurft op de aardappels hebben wordt dan ook even de norm verruimd?
eerpel 9 December 2016
Er zijn veel mensen met boter op hun hoofd , telefoon staat roodgloeiend van cons telers om via het illegale circuit pootgoed van betreffende frietrassen te bemachtigen
LEO 9 December 2016
Van diverse kanten benaderd of ik niet mijn pootgoed wil verkopen (nee geen agricotroep)

Prijzen dramatisch onderuit!

Handel, wij verkopen niets, NAK zal eerst rectificeren, vandaag?!
kluit 9 December 2016
Het is een complete afgang voor de pootgoed sector en de instanties die hier de goedkeuring voor hebben gegeven

Het grootste probleem bij agrico is dat het hun gaat om de kwantiteit en niet om de kwaliteit Afgelopen jaar hebben ze daar tig claims aan de broek gehad vanwege de belabberde kwaliteit poot goed die ze hebben geleverd blijkbaar hebben ze daar weer (nog) geen lessen uitgetrokken

Wanneer dit allemaal kan dan ligt de weg open om bij een slechte kwaliteit pootgoed alle schade ook de vervolg schade te gaan claimen bij de handelshuizen
Poldervogel 9 December 2016
Ik word hoe langer hoe beroerder van dit een-tweetje van Agrico en LWM.

Het tekort van de fritessector wordt echt niet veroorzaakt door die paar groeischeuren in Fontane en Agria. De opbrengsten zijn dit jaar nu eenmaal een stuk lager dan gemiddeld over de laatste jaren. Tegelijk is de fritesindustrie -met LWM voorop- sterk in capaciteit uitgebreid en heeft niet op tijd bedacht dat daarvoor ook pootgoed nodig is. En ja, dan is iedere ton meegenomen, maar moet je daarvoor de hele pootgoedsector verscheuren?

De LTO lijkt onder druk gezet om snel te besluiten en heeft niet de tijd gekregen/ genomen om de achterban zorgvuldig te raadplegen, de LTO werkgroep pootaardappelen moest nota bene binnen enkele uren besluiten. Maar ja, de voorzitter van deze werkgroep is Agricoteler, en kon na een telefoontje van Jan van Hoogen natuurlijk niet anders dan een 'heel voorzichtig positief advies' te geven. Man, had je rug toch recht gehouden en meer tijd GEEIST voor een degelijke ledenraadpleging.

Er is maar 1 mogelijkheid:
- volgende week opnieuw vergadering bijeen
- besluit per direct terugdraaien
- Jan van Hoogen stapt na 6 maanden alweer op als vice voorzitter NAK bestuur - hoezo geen belangenverstrengeling? Bij alles wat hij nu nog roept over verbetering pootgoedkwaliteit wordt hij hard uitgelachen
- Berghuis is bereid te leren van zijn grof bestuurlijk falen, of stapt op.


@LEO: Keurmeesters kunnen hier weinig aan doen. Dit zijn beste mannen die hun werk naar beste eer en geweten uitvoeren. We hebben ze keihard nodig voor de goede zaak!
sjappie 9 December 2016
Agrico Emmeloord, Nak Emmeloord, Bestuursleden hebben bij elkaar in de klas gezeten, en misschien vrienden van elkaar. het is allemaal hbo niveau
En dan moet er met keurmeesters gerouleerd worden haha, begin eerst maar bij de kern.
petatje 9 December 2016
Poldervogel schreef:
Ik word hoe langer hoe beroerder van dit een-tweetje van Agrico en LWM.

Het tekort van de fritessector wordt echt niet veroorzaakt door die paar groeischeuren in Fontane en Agria. De opbrengsten zijn dit jaar nu eenmaal een stuk lager dan gemiddeld over de laatste jaren. Tegelijk is de fritesindustrie -met LWM voorop- sterk in capaciteit uitgebreid en heeft niet op tijd bedacht dat daarvoor ook pootgoed nodig is. En ja, dan is iedere ton meegenomen, maar moet je daarvoor de hele pootgoedsector verscheuren?

De LTO lijkt onder druk gezet om snel te besluiten en heeft niet de tijd gekregen/ genomen om de achterban zorgvuldig te raadplegen, de LTO werkgroep pootaardappelen moest nota bene binnen enkele uren besluiten. Maar ja, de voorzitter van deze werkgroep is Agricoteler, en kon na een telefoontje van Jan van Hoogen natuurlijk niet anders dan een 'heel voorzichtig positief advies' te geven. Man, had je rug toch recht gehouden en meer tijd GEEIST voor een degelijke ledenraadpleging.

Er is maar 1 mogelijkheid:
- volgende week opnieuw vergadering bijeen
- besluit per direct terugdraaien
- Jan van Hoogen stapt na 6 maanden alweer op als vice voorzitter NAK bestuur - hoezo geen belangenverstrengeling? Bij alles wat hij nu nog roept over verbetering pootgoedkwaliteit wordt hij hard uitgelachen
- Berghuis is bereid te leren van zijn grof bestuurlijk falen, of stapt op.


@LEO: Keurmeesters kunnen hier weinig aan doen. Dit zijn beste mannen die hun werk naar beste eer en geweten uitvoeren. We hebben ze keihard nodig voor de goede zaak!

Peter Berghuis,zo staat in nieuwsgrazer, geeft toe dat hij het eens is met de kritiek op het besluit waar hij aan meegewerkt heeft en zegt dat dit besluit arbitrair is vanwege het moment van besluitvorming al in het sorteerseizoen.
Toch wel een beetje raar, ja zeggen en weten dat het eigenlijk niet kan!
Maar hij is zeker Agrico teler?
Abonnee
kraai 10 December 2016
Ben wel benieuwd wat de akkerbouwvakbond er van vind?
Bintje 10 December 2016
Welke vakbond al die vakbonden opruimen kosten alleen maar geld en energie en bereiken niks
Glasbak 10 December 2016
Nu aardappelcontracten tussen tijds maar aanpassen. Geen aardappeltarra. En daarna de prijs. En voor diegene die afgeleverd hebbenVolgend jaar zitten jullie er ook bij.
Abonnee
erik 10 December 2016
Kraai, de NAV zat er bij aan tafel en liet het ook gebeuren
Jan 10 December 2016
Als het probleem in de Bintjes zat,had Agrico de vlag gehesen ipv de Nak gebeld!
agrifiets 10 December 2016
erik schreef:
Kraai, de NAV zat er bij aan tafel en liet het ook gebeuren

de consumptie teler koopt gesneden pootgoed dat is ook pootgoed met scheuren: mekkert niemand over!!
Sjaak 10 December 2016
Wat een corrupte bende met mekaar,, allemaal om hun hachje te redden en zakken te vullen. Agrico oneens weer wat poters die duur verkocht kunnen worden, de industrie weer meer grip op de markt om met het areaal te schuiven. En de individuele teler is de SJAAK.
Maar dat is niet belangrijk in onze samenleving, zo lang het volk maar goedkoop voer heeft, en de elite z'n marge.
Ik hoop dat er hier nog een staartje van komt,
koeienboer 10 December 2016
daar gaan al me voerpiepers!
Noordeling 10 December 2016
Poldervogel schreef:
Ik word hoe langer hoe beroerder van dit een-tweetje van Agrico en LWM.

Het tekort van de fritessector wordt echt niet veroorzaakt door die paar groeischeuren in Fontane en Agria. De opbrengsten zijn dit jaar nu eenmaal een stuk lager dan gemiddeld over de laatste jaren. Tegelijk is de fritesindustrie -met LWM voorop- sterk in capaciteit uitgebreid en heeft niet op tijd bedacht dat daarvoor ook pootgoed nodig is. En ja, dan is iedere ton meegenomen, maar moet je daarvoor de hele pootgoedsector verscheuren?

De LTO lijkt onder druk gezet om snel te besluiten en heeft niet de tijd gekregen/ genomen om de achterban zorgvuldig te raadplegen, de LTO werkgroep pootaardappelen moest nota bene binnen enkele uren besluiten. Maar ja, de voorzitter van deze werkgroep is Agricoteler, en kon na een telefoontje van Jan van Hoogen natuurlijk niet anders dan een 'heel voorzichtig positief advies' te geven. Man, had je rug toch recht gehouden en meer tijd GEEIST voor een degelijke ledenraadpleging.

Er is maar 1 mogelijkheid:
- volgende week opnieuw vergadering bijeen
- besluit per direct terugdraaien
- Jan van Hoogen stapt na 6 maanden alweer op als vice voorzitter NAK bestuur - hoezo geen belangenverstrengeling? Bij alles wat hij nu nog roept over verbetering pootgoedkwaliteit wordt hij hard uitgelachen
- Berghuis is bereid te leren van zijn grof bestuurlijk falen, of stapt op.


@LEO: Keurmeesters kunnen hier weinig aan doen. Dit zijn beste mannen die hun werk naar beste eer en geweten uitvoeren. We hebben ze keihard nodig voor de goede zaak!

Tot nu toe de enige nette en realistische reactie,en ik hoop dat dit gaat gebeuren. Als alle organisatie's hun achterban raadplegen en daarna de bobo's opnieuw met elkaar in vergadering komt er een uitslag en dan alleen kun je spreken van een breedgedragen besluit..Alleen hoe krijgen we dit voor elkaar???
Pootgoed teler 10 December 2016
Als jullie zoveel problemen hebben met dit besluit koop dan je pootgoed bij een ander handelshuis die werken niet mee met deze onzin.
LEO 10 December 2016
@poldervogel

volledig eens.

let wel: NAK bewijst het commerciele marktonderzoeksburo te zijn voor Agrico.

Met dat bewijs is duidelijk dat alle gegevens die de NAK verzamelt, Agrico wijzer gemaakt gaat worden. DAAROM moet de keurmeester terug in z'n hok: immers hij kijkt in de keuken van andere telers dan de Agricoteler, en MOET de verkregen informatie afdragen aan het NAK systeem, zodat Agrico profiteren kan.
kluit 11 December 2016
Pootgoed teler schreef:
Als jullie zoveel problemen hebben met dit besluit koop dan je pootgoed bij een ander handelshuis die werken niet mee met deze onzin.


Dat komt nog wel, dit besluit is begin van het einde voor de pootgoedsector in Nederland Het buitenland neemt graag de ha over
truus 11 December 2016
ik snap de ophef allemaal niet..er is bijna geen pootgoed zonder groeischeuren! een groei schuur maakt voor een poter niks uit er komen genoeg scheuten uit het is alleen visueel niet zo mooi maar daar zie je strax onder de grond niets van! zonde voor afkeur wij willen als consumtie teler ook graag nog het hoofd boven water houden na deze extreme hier in zo Nederland!! ik ben er blij mee en veel telers hier in dit gebied dank u NAK!!!
Torres 11 December 2016
kortzichtig truus!!

komt ff voor 8000 ha extra poters op de markt,
hoe zal dat voor de consumptie prijs uitpakken volgend seizoen??
industrie lacht zich rot!!
Rakert 11 December 2016
Keimpeeeeeeeeeeeeee
potert 11 December 2016
Torres schreef:
kortzichtig truus!!

komt ff voor 8000 ha extra poters op de markt,
hoe zal dat voor de consumptie prijs uitpakken volgend seizoen??
industrie lacht zich rot!!


8oooha extra poters die via het kartel NAK-Agrico-VAVI allemaal met terugleverplicht zeer veel financiele ellende bezorgen aan de gehele aardappelsector: immers, het gaat enkel en alleen om het financiele belang van de VAVI bedrijven.
Abonnee
verzopen boerenl*l 11 December 2016
Gewoon resoluut als wij !!! GEEN POTERS VAN AGRICO. 2017 zonder Fontane !!!
Abonnee
inova 11 December 2016
agrifiets schreef:
erik schreef:
Kraai, de NAV zat er bij aan tafel en liet het ook gebeuren

de consumptie teler koopt gesneden pootgoed dat is ook pootgoed met scheuren: mekkert niemand over!!

Als je weet wat de risico`s zijn met gesneden aardappelen en dat je nergens een verhaal op kan halen (eigen risico)
is dat ook zo dat er niemand kan mekkeren.
Maar ik stop liever geen aardappelen in de grond dan gesneden.
De rijdende boer 14 December 2016
Ik begreep dat er van alles is mis gegaan met de groeischeurensoap.
1. Zo heeft Agrico de NAO buiten spel gezet
2. Economisch belang voerde de boventoon
3. De VAVI heeft de LTO/NVA gepasseerd

Grote vraag: hoe heeft de NAK dit zover laten komen? Zijn ze gezwicht voor het gebral van 1 handelshuis? Als dat zo is, wordt het tijd dat de directeur zijn functie neerlegt. Het geheel komt mij erg amateuristisch over.
Het lijkt mij tijd voor een grondig onderzoek en het per direct intrekken van het besluit.
Lezer 14 December 2016
Ik heb inmiddels een claim bij de NAK ingediend. Wacht met spanning af
meldingsplicht 14 December 2016
Ik zoals gezegd bij acm.

Belang verstrengeling en kartelvorming
Zoals eerder aangegeven na overleg met mijn rechtsbijstand advocaat.

Het feit dat directeur Agrico vice voorzitter bij NAK is...
Is volgens mijn advocaat al genoeg om onderzoek te starten.

Het gaat mij vooral om het feit dat een organisatie als NAK niet gemachtigd is om midden in seizoen regels aan te passen en al zeker niet ten voordele van verwerkende industrie.(zie zaaizaad en plantgoed wet)

Vrije handel word direct beïnvloed ook een sterk argument.

Als ze vanaf volgend jaar deze wijziging willen door voeren best maar NIET NU
jaap 14 December 2016
Hoe groot is het prijsverschil tussen W2 en normaal A. Mijn buitendienstman had het over 15 cent. Klopt dat
kloof 14 December 2016
in een jaar als dit gaat dat niet meer zijn dan 5ct.
meldingsplicht ik ben blij dat je de woord bij daad hebt gevoegd.
heel veel mensen roepen hier maar doen niks.

ik heb ook op acm site gekeken en idd zeer makkelijk om melding te doen.
ongelooflijk dat directeur handelshuis vice voorzitter nak is.
dat maakt het natuurlijk wel heel corrupt.
blad 14 December 2016
Zonder groeischeuren 0,50 en met groeischeuren 0,35. Zo is het met Fontane 35-50 bij de grootste frietbakker van NL
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden