De actuele situatie wordt verder onderbouwd door de oplopende prijzen van de verschillende noteringen. Vanuit de markt komen signalen dat “kleine” onafhankelijke handelaren op zoek zijn naar aardappelen voor Belgische verwerkers en schillerijen, maar ook voor exportafzet naar Spanje, Portugal en in mindere mate naar Zwitserland.

Door de tegenvallende aardappeloogst in een belangrijk deel van Europa in combinatie met het hoge contractvolume al dan niet gekoppeld aan leveringsafspraken op basis van volume en tijd (afrekenen op beursnotering of cash settlement) zorgt dat er weinig ECHT vrije aardappelen te vinden zijn. De verwerkers lijken op dit moment € 25,00 per 100 kg af voor de fritesaardappelen van de verschillende rassen als bovenkant van de prijsrange te zien. Dat geldt dan m.n. voor meeleveraardappelen die naast vastprijs worden geleverd. Boven een grondstofprijs van € 25,00 is het doorverkopen van frites blijkbaar lastig. Een ander punt dat een hogere fritesaardappelprijs lastig maakt is dat in deze fase van het seizoen de beschikbaarheid van gecontracteerde aardappelen ruimer is dan in de periode november/december.

Het volume vrije aardappelen blijft echter beperkt waardoor handelaren die vraag hebben voor andere bestemmingen dan de fritesindustrie het zeer lastig hebben om een geschikte partij te vinden. Voor de nog wel vrije aardappelen (zonder enige leveringsafspraak) moet dus duidelijk meer worden betaald. Zo wordt er voor m.n. vrije beschikbare Agria momenteel meer dan € 27,00 (tot wel € 30,00) betaald. Het gaat er op lijken dat voorlopig de bovenkant van de prijsrange € 30,00 zal zijn (is inmiddels ook op het bord in Emmeloord gezet). Hoe lang de onderkant van de prijsrange tussen € 23,50 en € 25,00 zal blijven liggen zal de tijd moeten leren.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden