Teler zaait graag zelf

Uitzaai suikerbieten voorzichtig van start

29 Maart 2017 - Niels van der Boom

In week 12 zijn sporadisch suikerbieten gezaaid. Het gaat om 2 procent van het totale areaal. Dat meldt Suiker Unie. De totale uitzaai komt daarmee op 4 procent. Naar verwachting komt het zaaiwerk pas deze week echt op gang.

Uit de IRS-Bietenstatistiek blijkt dat Oost-Brabant aan kop gaat voor wat betreft de uitzaai van het bietenareaal. Ruim 7 procent zit daar nu in de grond. Het noordelijk kleigebied staat met 6 procent op plek twee, nipt boven Zeeuws Vlaanderen. In Oost- en Zuid-Flevoland moest aan de start van deze week nog het meeste worden gezaaid. Slechts 0,7 procent zat daar in de grond.

7

procent

van de suikerbieten zijn in Oost-Brabant gezaaid

Gemiddelde zaaidatum
De kans is aannemelijk dat de gemiddelde zaaidatum dit seizoen eerder komt te liggen dan in 2016. Toen was het, met 10 april als gemiddelde, zeer laat. Een groot contrast met bijvoorbeeld 2011. Toen lag de gemiddelde zaaidatum op 24 maart. Ook de spreiding tussen zaaidata per regio was vorig jaar groot. Tussen de vroegste en laatste regio zaten 21 dagen.

De zaaicapaciteit is enorm, blijkt uit de cijfers. In het verleden steeg het ingezaaide areaal soms met 50 procent in één week. Waar niet gezaaid kan worden, zijn boeren bezig met ander veldwerk voor de teelt, zoals hoofd-grondbewerking, zaaibedbereiding, kunstmest strooien of drijfmest injecteren.


Bietenteler zaait graag zelf
Suiker Unie denkt dat ongeveer de helft van alle suikerbieten door de telers zelf wordt gezaaid, met eigen machines. De andere helft komt voor rekening van loonbedrijven. In Flevoland zaait 80 procent zelf zijn bieten. Een groot verschil met het noordoosten van het land, waar driekwart van het zaaiwerk door loonwerkers wordt uitgevoerd.

1 april
Het IRS waarschuwt telers, die al wel gezaaid hebben, voor muizen. De eerste schade is inmiddels veroorzaakt op vroege percelen. In de eerste nacht na het zaaien, kunnen muizen al vraatschade veroorzaken. Voor wie niet over LLB’s beschikt, maar toch bieten wil telen, heeft het IRS ook een oplossing. Suikerbieten in de AH moestuintjes. Daarmee bereidt het zich vast voor op 1 april.


Lees ook dit artikel: Suikerbieten grootste groeigewas bij akkerbouwers. Heeft u meer interesse in de ontwikkelingen rondom akkerbouw? Neem dan een Akkerbouw Pro abonnement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden