Vegetarische Slager

De bio-industrie grootschalig aanvallen

20 April 2017 - Kimberly Bakker - 26 reacties

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, wil met zijn nieuwe fabriek de bio-industrie grootschalig aanvallen. Doel? De grootste slager ter wereld worden, maar er zijn kapers op de kust. Dat meldt Businessinsider.nl

Korteweg hoopte een aantal jaren geleden een lening van één miljoen euro te krijgen. Uiteindelijk wist hij in 2015 een obligatielening te krijgen van, maar liefst, 2,5 miljoen euro voor zijn nieuwe fabriek in Breda. Met die fabriek wil hij de grootste slager ter wereld worden. 

Kapers op de kust
Zoals al eerder vermeld, zijn er kapers op de kust. Zo kondigde de Californische startup Impossible Foods afgelopen maand aan een mega-fabriek in de Verenigde Staten te gaan bouwen voor de productie van hun 'bloody plantenburger'. Een burger die in alles lijkt op een rundvleesburger, inclusief ''bloed'', behalve dan dat deze burger niet van een rund is gemaakt.

4

miljoen

plantaardige burgers per maand

De cijfers liegen er in ieder geval niet om. Impossible Foods claimt dat er in de loop van 2017 ruim 4 miljoen burgers per maand van de band zullen rollen. 

Ook grootverbruiker McDonald's heeft al interesse getoond in de producent. David Lee, COO en CFO van Impossible Foods, vertelde aan Business Insider dat dit soort partnerships voor de hand liggen, omdat consumenten steeds meer op zoek gaan naar plantaardige oplossingen.

Interview met Jaap Korteweg
Impossible Foods klinkt als flinke concurrentie voor de Vegetarische Slager?
'Ik ken Impossible Foods inderdaad en ben heel benieuwd wat het gaat worden. Ik zie het niet echt als concurrentie. We hebben hier namelijk ook nogal eens mensen uit Amerika op bezoek. Samen met hen proberen we met dat soort ontwikkelingen, een goede ''biomeat'', aan de markt te timmeren. Wat zij ontwikkeld hebben, is een soort plantenbloed. Dat heeft de smaak en kleur van bloed en dat kunnen ze in producten brengen. We hebben al eens contact gehad over een mogelijke samenwerking. Zij hebben nu nog niet echt een product op de markt, maar mogelijk zou dat ook voor ons kunnen werken.'

Het plan was om jullie fabriek in Breda in april dit jaar open te laten gaan, toch?
'We zijn op dit moment volop aan het bouwen en willen vanaf september proefdraaien. Zo rond de jaarwisseling willen we de productie gaan draaien. Ik moet zeggen: we hebben nooit echt een planning gemaakt voor de opening. We hebben een pand gekocht, de financiering geregeld, je kunt nooit precies zeggen hoe het loopt. We willen de tijd nemen die nodig is voor een goede voorbereiding.'

Ik zie het juist als een aanmoediging

Voel je geen druk als een Impossible Foods met een mega-fabriek komt?
'Nee, ik zie het als een aanmoediging. Het is niet onze ambitie om het allemaal zelf te doen. Onze missie is om de bio-industrie overbodig te maken. Wij willen een rol spelen, zodat ook andere producenten geïnspireerd raken om ook mooie producten te maken waar vleesliefhebbers tevreden mee zijn. Om de vleesmarkt totaal te kunnen vervangen, moet er ruimte zijn voor meerdere goede spelers.'

Impossible Foods mikt op 4 miljoen burger, aan welke productieaantallen moeten we denken bij de fabriek in Breda?
'Ja, zij noemen 4 miljoen burgers per maand, dat zijn hele realistische hoeveelheden. Voor onze fabriek is de productiecapaciteit niet zo’n probleem om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. Mocht de vraag een groeispurt krijgen, dan hebben we ongeveer een half jaar nodig om de capaciteit uit te bouwen. Qua grondstof is er geen probleem. Hoe kleiner de veestapel, hoe meer ruimte er is om grondstoffen te telen.'

Hoe groot is eigenlijk de burger-tak-van-sport voor jullie?
'Dat is best de moeite waard. Ongeveer 15 tot 20 procent van onze productie bestaat uit burgers.'

Hoe verhoudt zich dat tot de complete markt voor burgers?
'Voor de burgers weet ik het niet, maar de vleesvervangermarkt in Nederland is ongeveer 2 à 3 procent van de totale vleesmarkt. Die markt is het afgelopen jaar met ruim 15 procent toegenomen.'

Over 18 jaar kunnen we de grootste ter wereld zijn

En dat is genoeg om de grootste te worden? Dat is jullie ambitie toch?
'Als we ons huidige groeitempo vol kunnen houden, dan zijn we over 18 jaar de grootste slager ter wereld. Dat zou een enorme prestatie zijn en we gaan daar gewoon voor. We zijn helemaal niet van de businessplannen, dat zijn we ook nooit geweest. We zijn begonnen met een klein winkeltje, zonder groeimodel, en roepen al vanaf dat moment dat we de grootste slager willen worden. Ook een beetje om van dat soort vragen over groei af te zijn.'

Zitten we hier als consument al op te wachten?
'We kunnen heel snel de productiecapaciteit opvoeren. Het ligt aan de acceptatie in de markt. Die moet je stap voor stap bereiken, jaar voor jaar. Onze ambitie is om de bio-industrie overbodig te maken door de grootste slager ter wereld te worden. We willen geen nichespeler zijn met een hele goede marge. We willen het product zo groot mogelijk maken, zodat dit ''vlees'' zo betaalbaar mogelijk wordt en breed toegankelijk wordt.'

De VS is er dus ook volop mee bezig, gaat de vegaburger uitgroeien tot een echt massaproduct?
'Ja, dat denk ik wel. Op een redelijke termijn kiezen we steeds vaker voor een vervanger van vleesproducten. Over 15 tot 20 jaar jaar zal  circa 20 procent van de vleesproducten een vleesvervanger zijn en dat is een belangrijk kantelpunt. Op dat moment kunnen we prijstechnisch concurreren met vlees en dankzij de innovatiekracht zul je op dat moment geen verschil meer proeven tussen plantaardig vlees en echt vlees. Hierdoor zal over 30 tot 40 jaar vegetarische vlees voor 80 procent de vleesvariant vervangen.'

We zijn hier als enige marktpartij mee begonnen

Waar staan jullie nu?
'We hebben recent een nieuwe stap gezet. Er is namelijk een biefstukmachine ontwikkeld met de universiteiten van Wageningen en Delft. Met deze speciale machine kunnen we grotere stukken vegetarisch vlees produceren. Tot nu toe kon je alleen biomeat maken op nugget-formaat, nu dus biefstukken van onbeperkt formaat en dikte. Zes jaar geleden zijn we hier als enige marktpartij mee begonnen. Het project is afgesloten en nu gaan we de volgende fase in. We werken samen met Unilever en Givaudan aan nieuwe producten. Op dit moment staat er een wachtrij van multinationals die mee willen doen. Dit soort grote bedrijven stappen alleen in als ze écht denken dat we in de toekomst veel minder vlees gaan eten.'

Lees ook:
McDonald’s opgepast! Een startup die plantaardige hamburgers maakt groeit als kool

De Vegetarische Slager kan aan de slag: lening van 2,5 miljoen voor eigen fabriek is binnen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
Kritische noot 20 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10874193/De-bio-industrie-grootschalig-aanvallen]De bio-industrie grootschalig aanvallen[/url]
Vegetarische slager?? Een slager werkt met vlees... Jaap Korteweg is gewoon een groenteverwerker zoals er al tientallen zijn in Nederland!! Het is alleen maar een marketingverhaal voor de onwetenden...
Narcos 20 April 2017
En zo is het met alle nieuwe hippe zaken,, bio dit, bio dat, vega hier, plantaardig daar. Gaat maar om 1 ding, en dat is makkelijker geld verdienen. Dat dit dan vaak ten koste gaat van andere delen van de agrarische sector dat boeit deze nieuwe (subsidie) graaiers niet.
leeuw 20 April 2017
Bio is bullshit
Esther 20 April 2017
Geweldig!
jan veltkamp 20 April 2017
115 jaar geleden was er al margarine op commerciële schaal gemaakt en verkocht. We zijn 115 jaar verder en koeien zijn er nog steeds en de geiten zijn er bij gekomen. Daarbij komt dat jaap denkt dat over 18 jaar de vleesvervanger 20% van de vlees markt heeft. Als ik hem zo zie dan is hij over 10 jaar aan pensioen toe. Of komt het door zijn eigen vegetarisch vlees dat hij zo oud lijkt? Nieuwe slogan: vegetarisch vlees maakt dat je vroeg oud wordt!
erik 20 April 2017
De vleesconsumptie verdubbeld de komende decennia, als hij 20% van de markt pakt dient er evengoed nog flink uitgebreid worden in dieraantallen. Vlees zal dan ook fiks duurder worden en dit vegetarische product zal dan het voedsel voor de armen worden. Het is namelijk goedkoper te produceren als echt vlees.
Patty 20 April 2017
Jaap . Ik eet al jaren jouw burgers en andere vleesvervangers . En die van jou zij echt de beste . Mijn man die toch echt een vleeseter is in hart en nieren .heeft nog nooit zo.n lekkere hamburger als die van vegetarische slager gegeten . Dus ik hoop dat je alleen maar groter en groter word
Daar zullen een hele hoop dieren en mensen heel blij mee zijn
Patty 20 April 2017
Jaap . Ik eet al jaren jouw burgers en andere vleesvervangers En die van jou zijn echt de beste . Mijn man die toch echt een vleeseter is in hart en nieren heeft nog nooit zo.n lekkere hamburger als die van vegetarische slager gegeten . Dus ik hoop dat je alleen maar groter en groter word
Daar zullen een hele hoop dieren en mensen heel blij mee zijn
Abonnee
The hunter 20 April 2017
We hebben een keer per ongeluk een vegaburger gekocht.Ze waren niet te eten.
Ik gaf ze aan de kat maar die liet het ook links liggen
Johan 20 April 2017
Narcos: graaiers omdat iemand geld verdient en u wil geen geld verdienen bergijp ik? Ten koste van....??? Wat bedoelt u daarmee? Volgens mij gaat de bio industrie (ik kan dat geen agrarische sector noemen, is gewoon wat het is: een INDUSTRIE) ten koste van levende schepsels met alleen maar de bedoeling om meer, meer, meer en makkelijker geld te verdienen. Gewetenloos graaien noem ik dat.
Horeca uitbater 20 April 2017
Johan schreef:
Narcos: graaiers omdat iemand geld verdient en u wil geen geld verdienen bergijp ik? Ten koste van....??? Wat bedoelt u daarmee? Volgens mij gaat de bio industrie (ik kan dat geen agrarische sector noemen, is gewoon wat het is: een INDUSTRIE) ten koste van levende schepsels met alleen maar de bedoeling om meer, meer, meer en makkelijker geld te verdienen. Gewetenloos graaien noem ik dat.



Bio dit, bio dat, vegi wiet, veggi niet:

we hadden hier 3 jaar terug een engelsman op een huwelijksfeest en die was overtuigd vegatarier: enkel was hij verzot op ....braadworst , maar anders was hij wel overtuigd. te zot om rond te lopen al vegatariers, veganisten of gras fretters. je herkent ze van uren in de wind ( hun adem stinkt naar rot gras of groente) en hun kleur is echt van doodgravers ras.

en nee, heb geen heineken achterover gekapt.
Zuidboer 21 April 2017
The hunter schreef:
We hebben een keer per ongeluk een vegaburger gekocht.Ze waren niet te eten.
Ik gaf ze aan de kat maar die liet het ook links liggen


Ze zitten daarnaast nog eens boordevol zouten en allerlei andere smaakversterkers. Wat je gezond voedsel noemt! Mij niet gezien.
Ria 21 April 2017
Het is veel gezonder geen vlees.te eten voor mens en de dieren . Je kunt heerlijke groentes fruit noten enzovoort eten en die mensen stinken niet .Laat iedereen in zijn waarde .
Zuidboer 21 April 2017
Ria schreef:
Het is veel gezonder geen vlees.te eten voor mens en de dieren . Je kunt heerlijke groentes fruit noten enzovoort eten en die mensen stinken niet .Laat iedereen in zijn waarde .


Voor mij mag iedereen eten wat hij/zij wil maar we moeten niet gaan doen alsof deze vegetarische producten zo gezond zijn. Uit onderzoek blijkt o.a. een giga overschot aan geur, smaakstoffen en zout en een schromelijk tekort aan essentiele voedingselementen. Vlees is niet zomaar te vervangen! Ook niet door noten en fruit.
Abonnee
mafex 21 April 2017
tja, als je niet oud wil worden, moet je je optijd ophangen.
ae 21 April 2017
Hallo vriendjes en vriendinnetjes van Jaappie en Mariannie Thieme,

Groente is groente en geen fruit.
Fruit is fruit en geen groente .
Vlees is vlees en geen groente of fruit.
Insect is een insect en geen vlees en geen groente.

Laten we het zo dan ook houden anders weet de volgende generatie echt niet meer waar het vandaan komt.

Dussssssss. .........
peter 21 April 2017
anno 2017 eet je - en dat mag jij helemaal zelf uitmaken - gevarieerd voedsel, dus traditioneel - een lapje vlees aardappelen en groenten - hoeft niet meer - daarom is de vega burger of het vegetarische vlees niet de vervanger voor het lapje vlees - het zal langzamerhand normaal ja wat is normaal ?? - zijn om ook een paar dagen geen vlees te eten - want met zo veel recepten tegenwoordig ... en zonder vlees allemaal heerlijk !
Nederland hoeft niet meer de slager voor heel de wereld te zijn maar zal voor kwaliteit gaan - daarom verschuiving van specialisatie naar gemengd bedrijf en gesloten kringloop van de diverse stromen - boer verbouwt eigen gewas voor de dieren en mest is weer voor het land dus zoals vroeger maar dan met techniek en innovatie van vandaag - gevolg veel minder stress en goede boterham want consument is voorstander van deze manier van boeren
intussen gaat alles door zoals het gaat ... ontwikkelingen zijn niet te stoppen en de boer anno 2017 is een ondernemer en dus calculeert hij, anders doet een ander dat wel voor hem of haar
wennen gaat snel maar veranderen is moeilijk en de juiste keuze .. ja wie weet het, maar door het grote geld is de AGF, vlees of zuivel - HANDEL een wereld gebeuren geworden en de boer een speelbal van grootmachten - - hier spreek ik nog mijn waardering uit voor al die boeren en hun passie !!
bedankt !
Kop er af en in de pan 22 April 2017
Veggie burger of gewone hamburger maakt voor mij niet uit. Zolang als er maar voldoende frietjes bij zijn.
Erwin 22 April 2017
Waarom die aanval van de mensen die reageren? Over vegetariër of veganist zijn. Jaap heeft een idee en dat verkoopt, bent u allen jaloers?
petatje 22 April 2017
peter schreef:
anno 2017 eet je - en dat mag jij helemaal zelf uitmaken - gevarieerd voedsel, dus traditioneel - een lapje vlees aardappelen en groenten - hoeft niet meer - daarom is de vega burger of het vegetarische vlees niet de vervanger voor het lapje vlees - het zal langzamerhand normaal ja wat is normaal ?? - zijn om ook een paar dagen geen vlees te eten - want met zo veel recepten tegenwoordig ... en zonder vlees allemaal heerlijk !
Nederland hoeft niet meer de slager voor heel de wereld te zijn maar zal voor kwaliteit gaan - daarom verschuiving van specialisatie naar gemengd bedrijf en gesloten kringloop van de diverse stromen - boer verbouwt eigen gewas voor de dieren en mest is weer voor het land dus zoals vroeger maar dan met techniek en innovatie van vandaag - gevolg veel minder stress en goede boterham want consument is voorstander van deze manier van boeren
intussen gaat alles door zoals het gaat ... ontwikkelingen zijn niet te stoppen en de boer anno 2017 is een ondernemer en dus calculeert hij, anders doet een ander dat wel voor hem of haar
wennen gaat snel maar veranderen is moeilijk en de juiste keuze .. ja wie weet het, maar door het grote geld is de AGF, vlees of zuivel - HANDEL een wereld gebeuren geworden en de boer een speelbal van grootmachten - - hier spreek ik nog mijn waardering uit voor al die boeren en hun passie !!
bedankt !

Wie is de consument waar je van spreekt, ik zie de consumenten in het groot vooral goedkope barbecue pakketten kopen. Vooral veel vlees voor weinig geld. Dat is een andere dan die jij schildert. En diezelfde consument van jou wil volgens mij ook een goed sociaal stelsel. Waar moet dat van betaald worden als de miljarden aan landbouwexport wegvallen uit die mooie Nederlandse begroting van jouw consumenten?! Heb je daar al eens over nagedacht. Buiten het feit dat jouw consumenten vooral bestaan uit de mond van aktiegroepen tegen landbouw en voor natuur
met een kleine groep meepraters die helaas voor het winkelschap andere keuzes maken dan zij met de mond belijden. Dit is gelul van van alles willen ,het maar half doen en niet over de consequenties nadenken!
Randy 22 April 2017
De toekomst komt eraan, de bio industrie zal minder en minder worden en de boeren die dat niet accepteren en meegroeien met hun tijd zullen eronder lijden. Hoe sneller je dit accepteert, hoe sneller je kan groeien als bedrijf.
De markt bepaalt en de markt begint te spreken... Wat vroeger 1% was is nu al 7-8% en als je de statistieken bekijken lijkt dit alleen maar meer te worden.

Wat de Vegetarische Slager heel slim doet (hij runt een bedrijf, net zoals iedereen in deze business) is uit niets zichzelf een marktleider positie geven voor het product van de toekomst.
H. Van Kamp 22 April 2017
Het beeld van de planteneter is hopeloos achterhaald lees ik hier. Waarom worden vleeseters toch altijd zo boos? Ga dat eens bij jezelf na ipv mensen aanvallen die opkomen voor de slachtoffers van de bio-industrie. (Hint: jullie zijn het niet).
rr 22 April 2017
@AE als de nieuwe generatie echt zou weten waar vlees vandaan komt (beter gezegd hoe het word geproduceerd), zou de vraag naar vlees alleen maar verder afnemen.
Kjojoop 22 April 2017
Eet dan bij u vegi burger wel een lekkere prak hutspot, dan is het pas echt gezond.!
Appie 23 April 2017
Patty schreef:
Jaap . Ik eet al jaren jouw burgers en andere vleesvervangers En die van jou zijn echt de beste . Mijn man die toch echt een vleeseter is in hart en nieren heeft nog nooit zo.n lekkere hamburger als die van vegetarische slager gegeten . Dus ik hoop dat je alleen maar groter en groter word
Daar zullen een hele hoop dieren en mensen heel blij mee zijn


Je moest eens weten wat ze er allemaal instoppen.Smakelijk eten!!!
maria auga stolp 3 Mei 2017
het eten van lichaamsdelen van dieren is sadistisch. rauw vlees zit vol met bacterieën, ziektekiemen, uitwerpselen en angsthormoon. Eet smakelijk!
Vrij grof 3 Mei 2017
Ja Maria, eet jij meer biologische spullen met allerlei bacteriën ,schimmels ,virussen en ander gifstofachtig spul . Eet smakelijk!!
Niet erg duurzaam ook want het brengt maar een halve opbrengst per hectare en dus moet er veel regenwoud extra gekapt worden om aan de zelfde voedselhoeveelheid te komen.
Vertel ook de minder bedeelde onder ons dat het voedsel op jou manier geproduceerd ca. 2-3 maal zo duur is als dat er gangbaar geteeld word en je zal zien dat je met pek en veren word weggejaagd!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden