Onkruidbestrijding lastig

Geen grote vorstschade in Europese bieten

26 April 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De jonge suikerbieten in Duitsland en België hebben de afgelopen week de nodige nachtvorst voor hun kiezen gekregen. Tot serieuze schade lijdt dat vooralsnog niet. Het schrale weer is de oorzaak, waardoor bietenpercelen in groei achterblijven. Het weer maakt onkruidbestrijding lastig.

IRBAB-KBIVB, het Belgische instituut tot Verbetering van de Biet, meldt dat vorstschade wel wordt geconstateerd, maar dat dit alleen plaatselijk een probleem vormt. Naast de lage temperaturen zijn het vooral de droge omstandigheden die de ontwikkeling van het gewas vertragen. Op sommige percelen is de opkomst zwak en wisselend. Een deel van het zaad ligt droog, waardoor tweewassigheid optreedt. De vroeg gezaaide bieten staan inmiddels in het 2-bladstadium.

-11

graden

werd het afgelopen nacht in Wallonië

Ook in Duitsland wordt lokaal vorstschade gedetecteerd, maar zonder verstrekkende gevolgen. Toch was het er na Pasen flink koud. Afgelopen nacht daalde het kwik aan de grond wederom tot temperaturen met een minimum van -6 graden, langs de Nederlandse grens en in het midden van het land. In het Belgische Wallonië daalde de tempratuur zelfs tot -11 graden. In Ell, Limburg, werd het aan de grond -6 graden. Op neushoogte staat het Drentse Eelde, met -2,7 graden, bovenaan. Deze hele week ligt nachtvorst nog op de loer.

Onkruidbestrijding
Door nachtvorst, regen en wind lopen Duitse bietentelers vertraging op bij het uitvoeren van de onkruidbestrijding. In het Rijnland is de helft van alle percelen nog niet gespoten. In andere regio's blijft ruim een kwart onbehandeld, schrijft informatiedienst LIZ.

Schietervorming
Ook Cosun meldt dat de schade, door nachtvorst, in Nederland meevalt. Van overzaai is geen sprake, maar een holle stand van het gewas is wel mogelijk. Deels omdat het zaad droog ligt, waardoor meerwassigheid optreedt. De langdurige koele periode brengt ook risico’s op schietervorming met zich mee. Blijft het een aantal dagen onder de 12 graden, dan neemt de kans op schietervorming sterk toe. Een lange warme periode in mei kan de risico’s wel weer afzwakken. Er is ook positief nieuws. De aardappelopslagplanten hebben wel een flinke klap gekregen van de vorst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
agrifurby 26 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest-markt/marktinformatie/artikel/10874271/Geen-grote-vorstschade-in-Europese-bieten]Geen grote vorstschade in Europese bieten[/url]
Ell ligt in Limburg
Abonnee
Niels 26 April 2017
agrifurby schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest-markt/marktinformatie/artikel/10874271/Geen-grote-vorstschade-in-Europese-bieten]Geen grote vorstschade in Europese bieten[/url]
Ell ligt in Limburg

Bedankt voor je oplettendheid!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden