Inside: Aardappelmarkt

Wat als we 2005, 2011 en 2017 vergelijken?

23 Juni 2017

Afgelopen week was er duidelijk sprake van een achtbaan, als het gaat om de aardappeltermijnmarkt. De aanhoudende droogte, zo vroeg in het seizoen, zorgt ervoor dat de termijnmarkt nerveus en daarmee behoorlijk volatiel (bewegelijk) is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het begin van de week ging de markt als een raket uit de startblokken. Zo steeg de markt op maandag 19 juni naar bijna €21. De kracht en de snelheid, waarmee dit gebeurde, is niet ongewoon. Dit omdat er in een aantal voorgaande jaren ook vroeg werd gepiekt.

Telers zijn behoorlijk terughoudend met indekken

Sterke 'move'
Een laat of extreem droog voorjaar (mei en met name juni) veroorzaakt vaak een speculatieve sterke 'move', mede ingegeven door het beperkte aanbod van indekkers. Aardappeltelers zijn in de maand mei en juni over het algemeen behoorlijk terughoudend met indekken. Ze zijn bang om tegen een te grote verliespositie aan te kijken. Helemaal wanneer de markt stijgt naar bijvoorbeeld €23,50. 

Bij de veranderende vorm van de aardappelmarkt, waarbij er meer wordt gecontracteerd, is een te grote dekking te vroeg in het seizoen niet handig. De telers doen hun eerste dekking al in de winter, door contracten tegen een vaste prijs af te sluiten. Bij (prijs)dekkingen van boven de 50% is de basisbehoefte voor extra dekking niet direct aanwezig.

Juist in deze fase van het groeiseizoen is er nog geen enkel beeld over de hoeveelheden die uiteindelijk gerooid kunnen worden. Ook is het volume ‘vrij’ te verkopen, om je in te dekken op de termijnmarkt, nog onbekend. Wanneer het gaat over de termijn van de afgelopen 2 weken, is het de emotie van de speculant die de markt drijft.

Dan kiest de markt pas echt richting

Eerste weken van juli
De aardappelmarkt kiest pas echt richting vanaf de eerste weken van juli. ‘Aardappelen maken de kilo’s’, is het oude gezegde. Vorig jaar op 23 juni was de tsunami van water in West-Brabant en delen van België aanzet tot hogere prijzen. De aardappelprijs maakte echter pas echte stappen toen bleek dat het in augustus en september droog zou blijven. Daar konden de laatste tonnen niet bijgroeien. 

Opvallende hoogtes
Zo vroeg in het seizoen met een termijnmarkt boven de €20, is ergens toch wel opvallend. Zeker wanneer men in het achterhoofd houdt dat de april 2017 notering afwikkelde op €22,30. En dat met de kennis dat de hectareopbrengst het laagste was in jaren. Met een uitbreiding van het Europese areaal lijkt de beweging, van de afgelopen weken, iets te voorbarig te zijn geweest.

Kijkend naar de database, dan reageert de termijnmarkt identiek aan die van 2005. Echter, ook vergeleken met de oogst van 2011 is het frapant. De vraag is nu welke afslag er dit keer wordt genomen; die van 2005 of 2011?

Bekijk de database voor alle noteringen.

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt, per oogstjaar. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden