Inside: Aardappelen

Ook hoofdoogst Vlaanderen niet vrij van problemen

28 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Dat de vroege aardappelen in België dit jaar een lage opbrengst hebben, is bekend. Echter, ook de hoofdoogst is niet vrij van problemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hoofdoogst heeft de tijd nog om bij te groeien. Op dit moment wordt uitgegaan van een gemiddelde opbrengst, maar de kwaliteit laat te wensen over. Zo is het tal hoog, maar gewicht, maat en lengte laag. Dit kan problemen geven in de verwerking.

Issues met doorwas
Doordat er na de droogte regen viel, is er soms doorwas ontstaan. Dit wordt vooral in Bintje gesignaleerd, maar komt ook in nieuwe rassen als Fontane, Challenger, Markies en Innovator voor. Doorwas kan gevolgen hebben in de verwerking. De eerste proefrooiing van PCA bevestigt dit beeld. 

26

ton

per hectare voor Bintje

Proefrooiingen
Over het algemeen blijven de gewassen groen en gezond met lichte tekenen van veroudering. De proefrooiingen zullen hier meer duidelijkheid over geven. Donderdag 27 juli presenteerde PCA haar bemonsteringen. 

De gemiddelde bruto-opbrengst van Bintje bedroeg 26 ton per hectare, met een spreiding tussen 15 en 32 ton. 4 percelen kwamen boven 30 ton uit, 2 percelen bleven nog steken onder 20 ton.

Bij Fontane ziet het er op het moment maar iets beter uit. De gemiddelde bruto/opbrengst bedroeg 27 ton per hectare, met een spreiding tussen 17 en 35 ton per hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden