Inside: Aardappelmarkt

Termijnmarkt herstelt met kracht

28 Juli 2017 - Redactie Boerenbusiness

Na een fikse daling op de aardappeltermijnmarkt kan de notering in de tweede helft van de week weer winst boeken. Desondanks is de markt fragiel. Nu al het seizoen afschrijven is echter veel te vroeg geoordeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de forse daling van afgelopen week (laag €8,80) liet de termijnmarkt donderdag en vrijdag (opening donderdag €9,50 slot vrijdag €11,10) een sterk herstel zien. De daling die deze week in een stroomversnelling kwam, werd ingegeven door de goede groeiomstandigheden in de belangrijkste teeltgebieden van Nederland en Duitsland, maar ook in delen van België en Frankrijk.

Contracten, weinig kopers en geen concurrentie maken de markt fragiel

Op papier voldoende aardappelen.
Het vertrouwen liep snel uit de markt, een situatie die niet ongewoon is voor de termijnmarkt. De factor angst met betrekking tot de prijsvorming van aardappelen is door de verandering in de aardappelmarkt de laatste jaren toegenomen. Veel contractaardappelen, weinig kopers van vrije aardappelen en geen concurrentie op de exportvraag maken de markt fragiel. Bij een verandering van de groeiomstandigheden, in de huidige actuele situatie bovengemiddeld, ontstaat er dan ook snel een 'sell-off'. Daarbij zou de termijnmarkt opgevangen moeten worden door kopers van professionele zijde. Echter, deze blijven uit de markt door dat men op papier, zoals het momenteel lijkt, voldoende aardappelen in de boeken heeft.

Realiteit is terug in de markt
Toch is het nog te vroeg om het seizoen prijstechnisch af te schrijven. Er zijn nog altijd een aantal redenen om een herstel en een redelijke prijs van seizoen 2017-2018 te kunnen verwachten voor dit seizoen. De aanhoudende neerslagtekorten in Vlaanderen en Noord-Frankrijk kunnen altijd nog een rol spelen. Een ander element die deze week de realiteit wat terugbracht was de grote neerslag in met name Midden-Duitsland. In sommige regio’s viel meer dan 200 millimeter regen. Of en hoe groot de schade is, is nog niet goed duidelijk. Volgende week moet er meer bekend zijn.

750

duizend

ton extra capaciteit vraagt aardappelen

Capaciteitsuitbreiding
De verder toenemende verwerkingscapaciteit kan wellicht zorgen voor een wat hogere bodem in de markt. Komend jaar lijkt er in West-Europa door alle investeringen een capaciteitsuitbreiding te zijn van 750.000 ton aardappelen.

Niets is zeker
Uiteindelijk zal de groei van de aardappelgewassen in augustus, en zeker ook in september, uiteindelijk de oogst bepalen. Vervolgens zal het verloop van de oogst (hoe komen de aardappelen achter de planken) de nodige spanning met zich meebrengen. Een zekerheid is oogsten zeker niet. Denk maar aan seizoen 2012-2013 en het wegvallen van 30% van de aardappeloogst door overvloedige regen in oktober en november.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden