Inside: Aardappelmarkt

Nederland ziet vraag naar frites afnemen

20 September 2017 - Niels van der Boom - 2 reacties

De wereldwijde vraag naar Nederlandse frites is volgens de meest recente exportcijfers afgenomen. Ook de vraag naar Duitse frites is afgenomen. Dat heeft gevolgen voor het totaal uitgevoerde volume aardappelproducten van de EU-5.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de meest recente cijfers voor frites en andere bevroren aardappelproducten blijkt dat het uitgevoerde volume van de EU-5 in juni met bijna 38.000 ton is afgenomen, een verlaging van 1% tot bijna 404.000 ton. Hierbij wordt de maand juni vergeleken met juni 2016. Ook ten opzichte van mei 2017 is het volume teruggelopen.

14

procent

meer Poolse frites-export in juni

Groei in Polen
Nederland zag de fritesexport in juni met 6,2% teruglopen, goed voor 9.779 ton frites. De gemiddelde verkoopwaarde ligt, met ruim 10%, wel hoger.

In Duitsland is de terugloop met 16% nog groter, maar het volume met 4.373 ton lager. België en Frankrijk laten juist een plus zien. Ook Polen, het vijfde exportland voor frites, plust met 14%.

Prijs daalt licht
De gemiddelde fritesprijs voor product uit de EU bedroeg in juni €762 per ton. Dat is €46 meer dan in juni 2016, maar €12 lager dan in de recordmaand januari. Gemiddeld kochten kopers binnen de EU frites voor €766 per ton, terwijl het prijsniveau op de wereldmarkt €747 per ton bedroeg.

De Belgische fritesexport is onaantastbaar

Goedkoop en veel uit België
België blijft onaantastbaar en laat een groei zien van 2,8% in juni en 8,7% voor een periode van 12 maanden. Het uitgevoerde volume van 2,173 miljoen ton is een record.

Voor Nederland bedraagt dat volume 1,897 miljoen ton. Frankrijk volgt met een plus van 6% en 335.815 ton export. Frites uit Nederland en Frankrijk is relatief duur. België is met €690 per ton de goedkoopste, gevolgd door €707 uit Polen.

VK blijft grootste koper
Binnen de EU blijft het Verenigd Koninkrijk (VK) meer frites afnemen van de EU-5. De verkoop naar dit land steeg 4,8%. In juni nam dit wel met 18% af. De snelst groeiende landen voor de EU-5 fritesexport, binnen Europa, zijn Duitsland, Polen, Roemenië en Hongarije. Buiten de EU zijn Saoedi-Arabië, Brazilië en Rusland de grootste groeiers qua afname.

Braziliaanse afname
Een oorzaak voor de teruglopende fritesexport van Nederland en Duitsland kan worden gezocht in Brazilië. Ondanks een antidumping tax blijft het land veel product uit de EU importeren. Daar spint vooral de Belgische industrie garen bij, omdat de fabrieken van onze zuiderburen met een lagere heffing te maken hebben dan in Nederland en Duitsland het geval is.

Nederland levert in
Het land importeerde 31.300 ton frites in augustus. Bijna 33% meer dan vorig jaar het geval was. Over de laatste 12 maanden ligt de export 10% hoger. België verkocht bijna 29% meer product aan het land in die maand. Over het hele jaar ligt het volume 6,7% hoger. Voor Argentinië is is de verhoging zelfs 21%. Nederland moet juist 13% inleveren over 12 maanden tijd en zelfs 18% in augustus. Ook Turkije kon zijn positie uitbouwen. Vooral omdat het tegen de laagste prijs verkoopt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden