Inside: Uienmarkt

Gunstig weer zet druk op de ketel van uienprijs

22 September 2017

Het is wachten tot de percelen genoeg zijn opgedroogd om de oogst te hervatten. In de prijs is weinig beweging te brengen. Met de op handen zijnde oogst neemt de druk weer toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de regen is verdwenen, wordt duidelijk waar uientelers aan toe zijn. Met name in de kuststrook is veel regen gevallen. De kop van Noord-Holland is het natst. Hier is op enkele plaatsen al 240 millimeter regen gevallen in de maand september. 

In het westen van het land zal er daarom gek van worden opgekeken dat er op andere plekken in Nederland alweer uien zijn opgeladen. In Drenthe, Groningen en Limburg werden woensdag 20 september de eerste uien al binnengehaald. De verwachting is dat het gros van de telers in Flevoland zaterdag of maandag gaan beginnen.

Wat zijn de opbrengsten en heeft regen gezorgd voor schade?

Sorteerdes wachten af
Het slechte weer lijkt voorlopig voorbij. Vanwege de goede weersverwachtingen van de komende 2 weken is de verwachting dat het aanbod af land nu los gaat komen. Sorteerbedrijven wachten deze ontwikkeling af en houden zich rustig op de markt. Zij volgen de komende dagen de berichten uit het land met veel belangstelling. Wat zijn de opbrengsten en in hoeverre heeft de regen gezorgd voor schade?

Baalprijzen vergelijkbaar
Ook in de bewaaruien is het rustig. Alleen sorteerders met verplichtingen hebben zich geroerd. Deze prijzen zijn enigszins vergelijkbaar met week 37, waarbij aangetekend moet worden dat de hoge pieken nauwelijks zijn bereikt. Baalprijzen zijn eveneens vergelijkbaar met vorige week. Voor 45-65 millimeter wordt €12 tot €13 gegeven. De 60 millimeter plus uien gaan voor €15 tot €17 weg. Vanwege het toenemende aanbod af land, en de afwachtende houding van de sorteerders, zullen de prijzen onder druk komen te staan.

Stemming is rustig
De rustige stemming is ook in de beursnoteringen te zien. Emmeloord en Middenmeer veranderen hun prijsstemming van prijshoudend naar rustig. In Goes en Middenmeer is geen verandering in de noteringen van uien af land te zien, ten opzichte van vorige week.

De 30% grof-noteringen noteren tussen de €5 en €6 en voor de 60% grof wordt €6 tot €7 genoteerd. De beursnotering in Emmeloord, voor de uien 30% grof, zijn met een stijging vertekenend. Dit komt doordat er voor 1 partij € 6.50 is betaald.

4.300

ton

uien afgenomen door Senegal

Export blijft stabiel
Het voorlopige exportcijfer van week 35 toont aan dat de uienexport stabiel is te noemen. Vanaf week 31 schommelen de exportcijfers tussen de 21.000 en 24.000 ton.

Opvallend is dat Senegal, in vergelijking tot de voorgaande weken, een stuk minder Nederlandse uien importeerde. In week 35 nam het land ruim 30% minder uien af ten opzichte van 1 week eerder. Ivoorkust nam in week 35 4.374 ton uien op en is nu de nieuwe koploper.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden