Jaarcongres Nevedi

Nederland laat Europees landbouwgeld liggen

10 November 2017 - Wouter Baan

"Het landbouwbeleid wordt niet gemaakt in Den Haag, noch in de provincie, maar in Europa en daar laat Nederland zaken liggen." Dat zei CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik donderdag 9 november op het jaarcongres van Nevedi in Putten.

De kern van de boodschap was dat landbouw vooral Europees is. Daarom moeten boeren in Brussel zijn en niet zo zeer in Den Haag. Zo zijn er Europese crisisgelden beschikbaar die landen als Duitsland en België beter benutten dan Nederland. Ook zijn er investeringsbudgetten voor behoud van grondstoffen en voor mestbewerking en -verwerking. "Nederland is vaak te laat wanneer de miljoenen verdeeld worden", aldus Schreijer-Pierik.

Landbouw is vooral Europees

Geld op de keukentafel 
"Het geld moet ook bij de boer op de keukentafel komen", vindt Schreijer-Pierik. Anders verdwijnt het gezinsbedrijf en wordt de Europese voedselproductie uitgehold. Ten tijde van crisis maken (voer)coöperaties nog te veel winst en dat kan anders.

Verder zei Schreijer-Pierik blij te zijn dat de WTO zich deze week uitsprak over antibioticaresistentie in de wereld. Volgens haar komen er dit jaar niet 20.000, maar 700.000 mensen te overlijden door antibioticaresistentie. Volgens Schreijer-Pierik wordt antibiotica, zoals in Duitsland, nog vaak preventief gebruikt in veevoer. "Nederland loopt hierin voorop en is een voorbeeld voor de rest."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden