Inside: Granen & Grondstof

Amerikaanse granen plussen, gaat Europa volgen?

16 November 2017 - Clarisse van der Woude

Een sterke vraag naar Amerikaanse sojabonen heeft de beurskoers omhoog geduwd. Tarwe herstelde woensdag 15 november van een scherpe daling, maar het is nog maar de vraag of dat in Europa ook lukt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na het grote verlies (dinsdag 13 november) weten sojabonen zich woensdag goed te herstellen. De prijs van het januari 2018 contract beweegt zich weer boven de $9,70 per bushel. Die stijging is voornamelijk ingegeven door technische redenen, maar ook de hoge perscapaciteit en de goede importverwachtingen van China geven de markt in de Verenigde Staten (VS) steun.

Exportactiviteit is van belang om huidige voorraden weg te werken

Tarwe herstelt van terugval
Ook de tarweprijs aan de CBoT zat in de lift. De koers herstelde zich van de sterkste terugval sinds september. Egypte, de grootste tarwe-importeur wereldwijd, is aan de markt en het ziet ernaar uit dat de voorkeur uitgaat naar grondstoffen uit het Zwarte Zeegebied en Rusland.

Overigens zijn er wel zorgen over het Egyptische importbeleid, omdat een rechtbank in het land een nultolerantie op schimmel heeft afgekondigd. Verder weet maïs weer in het groen te sluiten.

Europese koersen stappen terug
In Europa wil het niet vlotten met de prijzen van tarwe en maïs. Woensdag zakten de koersen flink terug. Tarwe sloot aan de Matif op €159,25 per ton, maïs deed €154,75. Exportactiviteit is van cruciaal belang om de huidige voorraden weg te werken, maar de Russische recordoogst zit duidelijk in de weg.

Valuta technisch zit het ook niet mee. Het herstel van de euro, ten opzichte van de dollar, is een uitdaging voor Europese bedrijven. Donderdag 16 november opende tarwe op €159,75 per ton, maar zakte al snel weer met een kwartje. Maïs opende op €154,75.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden