Inside: Aardappelmarkt

Cash Settlement niet eerder zo laag gestart

16 November 2017

Met het uitkomen van de eerste Cash Settlement is er weer een wekelijkse graadmeter voor de prijsvorming van Europese aardappelen. Welke effecten heeft dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste notering van de Cash Settlement is ieder jaar weer een bijzondere stap. Zoals bekend mag verondersteld worden dat op de Cash Settlement niet alleen de contracten afgewikkeld (november 2017, april 2018 en juni 2018), waarin op de termijnmarkt kan worden gehandeld, staan, maar ook fysieke aardappelcontracten. De wekelijkse impact is dus groot.

In schril contrast met afgelopen seizoen

Geen fysieke handel
Op basis van fysieke aardappelnoteringen wordt de Cash Settlement wekelijks door de European Energy Exchange (EEX) samengesteld. De eerste Cash Settlement komt dit seizoen uit op €3,90 en staat daarmee in schril contrast met afgelopen seizoen (€21).

De verhalen van dit seizoen, aangaande de situatie op de Europese aardappelmarkt, zijn overbekend en trekken diepe sporen in de handel van fysieke aardappelen. Van fysieke handel is dus zo goed als geen sprake. De zoektocht gaat uit naar partijen die überhaupt aardappelen kunnen plaatsen.

De noteringen
In Duitsland worden fritesgeschikte aardappelen geprijsd op €3,76, in Frankrijk op €3,55, in België op €3,68 en in Nederland op €4,75. Daarmee steekt Nederland met kop en schouders boven de andere landen uit, die qua inbreng veel dichter bij elkaar liggen. In Nederland vormt de nieuwe PotatoNL-notering de basis voor de wekelijkse inbreng.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden