Inside: Uienmarkt

Telers zetten druk op de uienmarkt

17 November 2017

De uienprijzen staan, ondanks de goede exportcijfers, onder druk. Wat is hier de reden voor, en zorgen de goede exportcijfers voor een ommekeer?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienprijzen staan onder druk, omdat er makkelijk aanbod wordt gegeven. De oorzaak is overigens goed te begrijpen. Telers houden zich niet alleen met uien bezig, maar verbouwen ook andere gewassen. Het vermarkten van aardappels, peen en uien (boven kostprijs) verloopt dit jaar moeizaam, ook vorig jaar hield dat niet over. Veel telers kiezen daarom eieren voor hun geld en proberen hun saldo voor uien zo positief mogelijk te houden. Dit wordt versterkt doordat het vertrouwen op de lange termijn niet bijzonder groot is.

Er hangt nog steeds veel aanbod boven de markt. De laatste jaren is het areaal zaaiuien flink gegroeid. Een groot deel van de groei zat in het areaal af land uien. Er zijn nog plekken waar deze week uien zijn gerooid. Al het extra af land areaal moet tussen het overige aanbod gepropt worden en zijn mede daarom oorzaak van de druk op de markt.

Uien komen gemakkelijk naar de sorteerders toe

Dit leidt ertoe dat sorteerders zich niet actief hoeven op te stellen om aan uien te komen, sterker nog de uien komen makkelijk naar de sorteerders toe gerold. Hier wordt er slechts sporadisch op gereageerd. Sorteerders en exporteurs beschikken nog over voorraad en werken deze eerst weg. Door de onzekerheid over welke ontwikkelingen de uienmarkt te wachten staat, kopen sorteerders het hoognodige bij en wachten rustig af hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen.

Beursprijzen
De onder druk staande prijzen en het lage volume aan transacties vormen de basis voor de regionale noteringen. In Middenmeer veranderde de stemming van 'rustig' naar 'flauw'. Zowel Emmeloord als Goes voerden een negatieve mutatie door. Emmeloord noteerde een min van €0,25 voor de grove uien. Goes noteerde voor zowel de fijne als de grove uien een negatief verschil van €0,50.

Als we alle 3 de regionale beurzen naast elkaar neerleggen, dan wordt er voor de fijne uien €5 tot €7 genoteerd en voor de grove uien €6 tot €8. De baalprijzen blijven onveranderd ten opzichte van de voorgaande 2 weken.

Export houdt tempo hoog
Er is een belangrijk lichtpunt in de markt: de goede export. Ook in week 43 zijn de voorlopige exportcijfers, met ruim 28.000 ton, weer sterk. Er gaan voldoende uien weg. Afrika is nog steeds de belangrijkste bestemming, maar ook richting Azië, Midden- en Zuid-Amerika loopt de export goed door. Op de grofte is dit jaar wat af te dingen en ook de kwaliteit van de uien vraagt dit jaar veel aandacht en tact om de juiste ui bij de klant te krijgen.

Er is op dit moment een enorme mismatch tussen de goede exportcijfers en de uienprijzen. De oorzaken zijn hiervoor en in de voorgaande weken benoemd. Blijft de exportvraag op het huidige niveau aanhouden en komen er ook bestemmingen buiten Afrika in beeld, dan is een te sombere blik onterecht.De prijsontwikkeling van uien versus de exportcijfers van uien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden