Inside: Aardappelmarkt

Moeilijk jaar voor Duitse bio-aardappelen

18 November 2017 - Niels van der Boom

Zowel vorig jaar als dit jaar zijn er problemen met de beschikbaarheid van biologische aardappelen in Duitsland. In 2016 door droogte en dit seizoen juist als gevolg van overmatige neerslag. Hierdoor zitten sommige gewassen nog in de grond. Dat maakt het aanbod voor supermarkten klein. Wat doet de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog niet alle bio-aardappelen in Duitsland zijn gerooid. In Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Saksen-Anhalt zitten nog percelen in de grond. Dat niet alle gewassen gerooid gaan worden, is zeker. Regen is de grote spelbreker. Telers kunnen het land niet op met hun rooiers. Vooral de problemen in Nedersaksen hebben gevolgen voor de biologische markt. Deze deelstaat levert veel van de bio-aardappelen voor Duitse supermarktketens.

Lage opbrengsten en veel tarra zorgen voor een klein beschikbaar volume

Opbrengsten liggen op een ondergemiddeld niveau. Door een slechte kwaliteit is het gehalte tarra hoog, waardoor de netto tonnen nog meer tegenvallen. Uiteindelijk is het beschikbare volume bio-aardappelen voor de Duitse markt hierdoor klein.

Groot verschil in bruto-netto
Het is lastig om in te schatten hoeveel ton de oogst exact bedraagt. Naar verluidt zit er een groot verschil tussen bruto en netto tonnen. Verpakkers rekenen met percentages van 30% tot 40%. Inmiddels worden partijen vervroegd afgeleverd, omdat problemen ontstaan in de bewaring. Het areaal is in 2017 niet toegenomen, waardoor het de vraag is of er voldoende aardappelen beschikbaar zijn tot het voorjaar.

Het is de vraag of andere Europese landen Duitsland kunnen beleveren met bio-aardappelen. Naast Oostenrijk en Nederland is ook Denemarken exporteur. Afgelopen seizoen zijn ook bio-aardappelen uit Zweden geïmporteerd. Duitse handelaren verwachten van Nederland niet veel. Ook in ons land is nat gerooid en zijn er kwaliteitsproblemen. In Beieren zijn de oogst en kwaliteit van bio-aardappelen beter, al komen ook hier problemen voor. In de deelstaat is veel vraag naar product, maar het beschikbare volume gering en niet genoeg voor heel Duitsland.

Supermarkten geven de voorkeur aan Duitse aardappelen

Voorkeur voor lokaal product
Duitse supermarktketens geven de voorkeur aan lokaal verbouwd product. Ook de discounters tonen een voordeel voor Duitse aardappelen. Dat is een lastige opgave met de huidige kleine oogst. Het lukte supermarkten voor het laatst in seizoen 2014/2015 om over voldoende product te beschikken. Daarna waren er ieder jaar problemen met de beschikbaarheid. Het volume aardappelen wordt aangevuld met product uit Egypte, Israël en Spanje. Oostenrijk heeft wel voldoende aardappelen om te exporteren.

Ondanks de kleine oogst van bio-aardappelen ligt het huidig prijsniveau onder die van vorig jaar. In december 2016 werden prijsstijgingen van €66 naar €75 per 100 kilo waargenomen, franco verpakker. Eind november starten supermarktketens een nieuwe inkoopronde. Grote kans dat de prijzen stijgen als gevolg van schaarste. Voor de telers is het huidige scenario slecht nieuws. Zij hebben een hoge prijs nodig om lage opbrengsten en kwaliteitsproblemen te compenseren. Dergelijke marktontwikkelingen ontmoedigen de telers.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden