Exportgebied toegelicht

Spanje: grote concurrent voor Nederlandse uien

20 November 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Spanje. Importeur van Nederlandse uien en een concurrent op de internationale markt. Biedt het droge teeltseizoen in Spanje kansen voor de Nederlandse export?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spanje importeert, produceert en exporteert uien. De teelt begint een paar weken eerder dan in Nederland, omdat het in Spanje eerder mooi weer is. Spaanse uien zijn overigens niet met onze uien te vergelijken. Spaanse uien zijn zoeter, zachter, fijner en hebben een blanke kleur. Een belangrijke bestemming voor de Spaanse uien is de Braziliaanse markt, waar ze op zoek zijn naar soortgelijke uien.

Belangrijke concurrent
Ook Engeland is, net als Brazilië, een belangrijke bestemming voor Spanje. Dit zijn tevens populaire bestemmingen voor de Nederlandse ui. In deze gebieden is Spanje daarom een belangrijke concurrent voor Nederland. Ook Marokko en omliggende Europese landen zijn graag geziene bestemmingen voor de Spaanse ui.

Naast het exporteren van uien, is Spanje een afnemer van Nederlandse uien. In seizoen 2016/2017 zijn er 8.470 ton uien naar Spanje geëxporteerd. Hiermee stonden zij vorig seizoen op plaats 27 op de lijst van grootste afnemers van Nederlandse uien. Dit was een redelijk seizoen, maar lang niet zo goed als 2012 en 2015, waarbij meer dan 20.000 ton uien naar Spanje zijn geëxporteerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De export naar Spanje is al jaren behoorlijk volatiel.

Grove uien
Nederland exporteert vooral grove uien naar Spanje. Dit omdat Spaanse uien vooral fijn zijn, is er vraag naar grove Nederlandse uien. Deze vraag neemt toe als de grove Spaanse uien opraken. Vaak begint deze opleving rond januari/februari. Wanneer Spaanse importeurs een order in Nederland plaatsen, wordt vooral naar de grofte gekeken waarbij vaak een ondermaat is vastgesteld. Daarnaast is uiteraard ook de prijs belangrijk.

Droogte speelt een rol
Dit jaar heeft Spanje veel last gehad van droogte tijdens het teeltseizoen. Hierdoor zijn er weinig grove uien. Dit biedt kansen voor de Nederlandse markt. Helaas zijn er ook in Nederland problemen met de groftes, wat voor een belemmering kan zorgen. Echter, is er het aanbod uien in Nederland groot waardoor er genoeg grove uien overblijven.Spanje telt 46,5 miljoen inwoners en is 12 keer zo groot als Nederland (505.992 km2).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden