Niet eerder boven €80

Hoogste prestatieprijs ooit voor Avebe

21 November 2017 - Niels van der Boom - 18 reacties

Coöperatie Avebe keert over boekjaar 2016/2017 een prestatieprijs van €82,16 euro uit aan haar leden. Dat is het beste resultaat ooit. Niet eerder kwam deze prijs boven de grens van €80. Dit houdt een nabetaling in van €2,2 miljoen.

Volgens Avebe is de recordprijs het gevolg van een goed ontwikkelende markt, betere productieresultaten en een goede kwaliteit aardappelen. Boekjaar 2016/2017 liep af op 31 juli van dit jaar. De prestatieprijs is een samenvoeging van het aardappelgeld en het nettoresultaat tezamen. Het boekjaar heeft Avebe afgesloten met een positief resultaat van €6,3 miljoen.

81

euro

per ton bedroeg de campagneprijs gemiddeld

Bovenop campagneprijs
In mei maakte Avebe al bekend met een campagneprijs van €68 per ton geleverde aardappelen te komen. Inclusief de maximale premies en toeslagen loopt dit op tot gemiddeld €81 per ton. Het prijsniveau lag al 15% hoger dan in 2015 het.

Aardappeltelers die zetmeelaardappelen aan Avebe leveren krijgen niet de volledige € 82,16 uitgekeerd. Zij krijgen € 1,30 aan nabetaling en rendement, wat neerkomt op € 80,68. Transportkosten en overdeeld resultaat gaan namelijk van de 'boerenprijs' af. Vorig jaar bedroeg de prestatieprijs voor telers € 75,58.

Inzetten op verdere groei
In december volgt de ledenraadsvergadering, waarin de nabetaling wordt voorgesteld. Die bedraagt €2,2 miljoen voor 2.500 leden. De uiteindelijke uitbetaalratio bedraagt 98%. "We zijn de afgelopen jaren winstgevender geworden. Met het huidige resultaat laten we zien dat Avebe de potentie heeft om door te groeien", zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen. "Onze focus ligt onveranderd op onze kracht. Het realiseren van toegevoegde waarde en groeien in omzet."

Nieuw innovatiecentrum
Avebe focust zich in 2018 op het vergroten van de toegevoegde waarde. Hiervoor wordt in Groningen een nieuw innovatiecentrum gebouwd, die nog voor de zomer actief moet zijn. In het centrum is ook ruimte voor start-ups. Verder vind je er de afdelingen innovatie, marketing en verkoop. Vanuit het innovatiecentrum worden mogelijkheden gezocht naar het winnen van nieuwe aardappelingrediënten.

Op de fabriekslocatie in Gasselternijveen wordt de productie van hoogwaardig eiwit opgeschaald. Volgens de aardappelverwerker een uniek product met een groeiende vraag wereldwijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Zandboer 21 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10876637/hoogste-prestatieprijs-ooit-voor-avebe][/url]
Mooi. Goed nieuws. De vruchten van jarenlang expirimenteren en uitvinden van toegevoegde waarde beginnen zich te volgroeien
Abonnee
polderboer 21 November 2017
Ik denk dat wij ook maar zetmeel aardappels gaan telen. Dat levert meer op als voor de frietfabrieken te werken.
veenkoloniaal 21 November 2017
Helaaaas krijgen de boeren niet deze prestatie prijs.
Kjol 21 November 2017
De statuten moeten volgens mij eerst gewijzigd worden als er geladen wordt buiten het zandgebied.
Abonnee
vrijbuiter 21 November 2017
Als er wat verdiend kan worden zijn die statuten zo veranderd, vorig jaar reed FF ook 1000 km voor rommel van Asterix uit Polen.
Abonnee
Zandloper 21 November 2017
Voor hoeveel AVEBE aandelen is interesse voor? Heb er wel voldoende over. Vergeet niet dat zowel Cosun als AVEBE met hun prestatieprijs mooi weer spelen met de prestatie van hun telers in de vorm van suiker- en zetmeelgehalte van dat betreffende jaar. 2016 is een jaar met een zeer hoog zetmeelgehalte, dus wie moet het compliment?
mafex 21 November 2017
@polderboer, nog niet zo lang geleden wilden jullie zetmeeltelers nog niet met de kont aankijken, zo arrogant, en nu willen jullie graag zetmeel aardappelen leveren? eerder hadden jullie ook al bedacht dat als de frietindustrie de kwaliteit te slecht vind, dan maar naar avebe , het afvoer putje.
het is beter dat wij hier in de zand en veenkolonien voor aviko gaan telen
wordt zeer op prijs gesteld door aviko, misschien eens nadenken hoe dat komt
Einstein 21 November 2017
Jullie zijn meer dan welkom bij aviko maar verwacht geen betere prijs als bij avebe.
Johannetje 21 November 2017
@ zandloper, de prijs is een gestandaardiseerde prijs bij 19% zetmeel. Zo is vergelijking tussen de jaren mogelijk.
Kjol 21 November 2017
Polder zit kostprijs technisch veel te hoog, zonder poters en tulpen valt daar ten opzichte van zand geen droog brood te verdienen.
Abonnee
Zandloper 21 November 2017
@Johannetje. Waarom vind ik nergens het campagne gemiddelde mbt zetmeel percentage. Dit wordt buiten alle communicatie gehouden. Alleen het verloop van het zetmeel percentage in de tijd komt soms langs in een grafiekje, daarna wordt het stil heb ik ervaren. Maar ik ben te uiteraard te overtuigen, reken het eens voor?
pruikenmaker 21 November 2017
Kjol schreef:
Polder zit kostprijs technisch veel te hoog, zonder poters en tulpen valt daar ten opzichte van zand geen droog brood te verdienen.


De kleigebieden hebben inderdaad een veel hogere kostprijs als het zandgebied.
Zolang de zandhazenfriet zo duur betaald blijft t.o.v. de kwaliteitsfriet zal heel het kleigebied veranderen in een groot pootgoedteeltgebied met wat tafelaardappelen.
Johannetje 22 November 2017
http://magazine.avebe.com/nl_NL/5224/77044/avebe_prijzen.html
Leon 22 November 2017
pruikenmaker schreef:
Kjol schreef:
Polder zit kostprijs technisch veel te hoog, zonder poters en tulpen valt daar ten opzichte van zand geen droog brood te verdienen.


De kleigebieden hebben inderdaad een veel hogere kostprijs als het zandgebied.
Zolang de zandhazenfriet zo duur betaald blijft t.o.v. de kwaliteitsfriet zal heel het kleigebied veranderen in een groot pootgoedteeltgebied met wat tafelaardappelen.

Jij ook buitendienstmedewerker?
pruikenmaker 22 November 2017
Ik ageer tegen de mafiosi en hun buitendienstmedewerkers, Leonneke.
Dus de vraag is niet aan mij gericht.
Westbrabander 22 November 2017
Wat doen de aandelen Avebe tegenwoordig?
Abonnee
mafex 23 November 2017
@westbrabander, mensen die nog aandelen kwijt willen wachten nog even ,men wil geen geld meer toe geven . er is al weer vraag , dus gaat de goede kant op
Kees de Noppert 23 November 2017
Ik zou graag Avebe aandelen willen kopen, heb geen zin
Meer om te telen voor Aviko
Abonnee
Grensboer 24 November 2017
Als je alles rekent dan kun je het beste ook zetmeel telen voor Avebe want het prijs verschil tussen Av*ko met vlokken aardappelen en Avebe is veel te gering .
Er gaat veel te veel tijd verloren met de vlokken aardappelen want na het rooien moet je ze naar huis vervoeren en dan overeen laadcombie of inschuurlijn leveren op een vracht auto van op een van te voren vast gesteld tijdstip .
Echter de praktijk leert dat je vaak moet wachten op de vracht auto en dan ben je de hele morgen of middag zoet met een paar vracht auto's.
Bij avebe kun je de aardappelen van te voren rooien wanneer het je zelf het beste past en je rijd ze met zo met een oude kieper naar de wendakker en kiept ze net als suiker bieten zo aan de hoop en de verladers van avebe komen zo langs en laden ze op zonder dat je er naar om hoeft te kijken
Het scheelt veel tijd dus manuren en dus geld .
Je bent veel flexibeler en je hoeft je zelf ook niet zo goed en duur te mechaniseren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden