Inside: Uienmarkt

Bewolking wil niet wijken op uienmarkt

24 November 2017

De papieren voor het maken van stemming, kunnen feitelijk niet gunstiger liggen dan nu. Toch lijkt de bewolking op de uienmarkt zo dik, dat er met geen zonnestraal doorheen te prikken is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een bijzonder fenomeen wanneer de afzet goed loopt, maar de prijsvorming onder druk staat. Ook deze week waren de regionale beurzen duidelijk in hun zienswijze wat betreft de prijsstelling van uien. De noteringen daalden en de stemming hield het midden tussen 'rustig' en 'flauw'. 

Uit gesprekken met handelaren wordt duidelijk dat telers nog steeds gemakkelijk aanbod geven en dat er weinig moeite gedaan wordt voor het in handen krijgen van uien. Er zijn wel signalen dat een aantal sorteerbedrijven meer op pad moeten gaan om aan voldoende werkvoorraad te komen, maar van een omslag in de stemming lijkt geen sprake.

Ook België heeft te maken met een eenzijdige afzet

Afzet gericht op Afrika
De afzet van uien blijft eenzijdig en is gericht op Afrika. Nieuwe afnemers zijn lastig te vinden en zetten, qua volume, onvoldoende zoden aan de dijk. Ook in België speelt de eenzijdige afzet een rol. Meer dan in Nederland, hebben Belgische telers teleurstellingen te verwerken, met name kwalitatief slechte uien. Het dwingende aanbod is aanzienlijk, met schot als voornaamste oorzaak. 

Verder zijn er ook grote verschillen zichtbaar tussen de partijen. Dit als gevolg van een overwegend droog groeiseizoen. Het gevolg daarvan is dat er veel fijne partijen zijn en dat veel telers met een karige bruto-opbrengst per hectare naar huis gaan.

Komt de zon tevoorschijn?
Ondanks de bewolking boven de Nederlandse uienmarkt, zien een aantal handelaren de zon terdege verschijnen. "Laat het dan zo zijn dat er uien naar voren worden getrokken en contracten eerder worden opgehaald. Dan hebben we daar straks geen last meer van en krijgt de uienmarkt hopelijk de kans om tot rust te komen", zo wordt er geredeneerd. 

In de tweede helft van het seizoen wordt vooral aan afzet richting Oost-Europa gedacht. Zo hebben Poolse telers te maken met veel tegenslagen bij de oogst, als gevolg van overvloedige neerslag en liggen de bruto-opbrengsten binnen Europa gemiddelde genomen onder het niveau van vorig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden