Na brexit

'Britse boeren behouden landbouwsubsidies'

4 Januari 2018 - Sarah Burgers

Britse boeren kunnen tot 2024 rekenen op subsidies. Dit heeft de Britse minister van Milieu, Michael Gove toegezegd tijdens de Oxford Farming Conference. De subsidies ter waarde van ruim €11 miljoen zullen de plaats innemen van de Europese GLB-subsidies.

Het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie (EU) geeft jaarlijks miljoenen euro's in subsidies aan onder andere Britse boeren. Zodra de brexit rond is (de streefdatum is 29 maart 2019), vervallen deze subsidies. Dit vooruitzicht heeft geleid tot zorgen bij de Britse boeren.

Minister Gove heeft nu voor de eerste 5 jaar na de brexit vervangende subsidies toegezegd. Gove ziet de brexit als de ultieme kans om het Britse landbouwbeleid te transformeren en wil de subsidies hiervoor gebruiken.

Grootste bedrijven ontvangen de meeste subsidie

Hekel aan subsidies
Het nieuwe subsidiesysteem van Gove wijkt af van het GLB-systeem. Gove is geen fan van dit systeem en bekritiseerd voornamelijk het feit dat de hoogte van de subsidies gelinkt is aan de hoeveelheid land dat de boer in bezit heeft. Volgens Gove leidt dit beleid tot onjuiste, inefficiënte en verkeerde motivaties voor de boeren, gezien de grootste bedrijven de meeste subsidie ontvangen. Dit leidt tot stijgingen in grondprijzen en hindert de toetreding van kleine, innovatieve en milieubewuste boerenbedrijven tot de markt.

Niet na 2024
Het nieuwe subsidiesysteem zal de milieubewuste en groene boerenbedrijven gaan belonen. De Britse boeren krijgen dus geen subsidies meer op basis van de hoeveelheid grond die ze in bezit hebben, maar op basis van onder andere groene innovatie, aandacht voor biodiversiteit en verbetering van de waterkwaliteit. Gove waarschuwt echter wel dat de boeren rekening moeten houden met het feit dat de subsidies na 2024 niet doorlopen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden