Inside: Aardappelmarkt

Meer aardappelen van slechte kwaliteit in Polen

18 Januari 2018 - Niels van der Boom

Het centraal statistiekbureau voor Polen (GUS) heeft nieuwe cijfers gepubliceerd voor het aardappelareaal en de opbrengst. In beide gevallen wordt een correctie naar boven doorgevoerd. Wat betekent dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het statistiekbureau raamt de totale Poolse aardappeloogst op 9,5 miljoen ton voor oogst 2017. Daarbij wordt direct genoemd dat de kwaliteit bijzonder slecht is. Zowel bij de oogst, maar ook vanuit de bewaring zijn de verliezen hoog.

6

procent

meer aardappelareaal in Polen

Groter areaal
Het statistiekbureau raamt het totale areaal 6% groter dan vorig jaar. Daarmee stijgt de oppervlakte tot 330.000 hectare. Dat is het grootste areaal sinds 2013. Op zijn dieptepunt, in 2014, bedroeg het areaal 277.000 hectare. Dit bleek het kantelpunt voor de aardappelsector.

De gemiddelde opbrengst wordt op 28,9 ton per hectare geschat, een verhoging van 400 kilo boven de gemiddelde opbrengst van 2016; oftewel 1,5%. Deze hectareopbrengst bevond zich al op een hoog niveau (28,5 ton per hectare). In 2013 was dit bijvoorbeeld 21 ton per hectare. Fluctuaties zijn groot in het opbrengstniveau, wat vooral met weersinvloeden te maken heeft.

Oogst niet compleet
Het groeiseizoen in Polen verliep grillig. Er werd laat gepoot door veel regen- en sneeuwval gedurende het voorjaar. Bij zeer lage temperaturen ontwikkelen de gewassen zich in het begin slecht. Hogere temperaturen en meer dan voldoende neerslag zorgde ervoor dat de gewassen zich uiteindelijk goed ontwikkelden. Alleen in Noord-Polen heeft overmatige regenval voor problemen gezorgd. Deze situatie hield ook in de herfst aan. In het noorden en noordwesten zijn daarom niet alle gewassen gerooid. Begin december zat nog 3% tot 4% in de grond. Rot is een groot probleem.

De winter in Polen verloopt vooralsnog mild. Stevige vorst heeft zich nog niet gemanifesteerd. Eerder raamde het landbouweconomisch instituut IERiGZ de oogst op 9,8 miljoen ton. Grote kans dat er door nattigheid 300.000 ton verloren is gegaan. Het is echter een druppel op een gloeiende plaat.

Bewaarbaarheid
Insiders ramen het percentage niet-geoogst hoger: op 5% tot 10%. Veel percelen hebben last gehad van natte plekken of konden in extreme gevallen totaal niet geoogst worden. In de bewaring gaan dagelijks nog partijen verloren, zo luidt het. De verwerkende industrie tast hierdoor mogelijkheden af om hun grondstofstroom te waarborgen. Vooral in het tweede kwartaal van 2018 is hier behoefte aan.

300

duizend ton

verloren door nattigheid

Op korte termijn is de vraag naar fritesaardappelen vanuit Polen zeer gering. Eerst alle slechte partijen moeten zijn opgeruimd en die dienen zich nog steeds nieuw aan. Rust in de bewaring is vereist.

Tafelaardappelmarkt
Tafelaardappelen van goede kwaliteit zijn lastig te vinden en gemakkelijk te importeren vanuit West-Europa. Onder andere Duitsland profiteert hiervan en aan het einde van 2017 heeft ook Frankrijk veel volume geëxporteerd.

De marktprijs voor goede kwaliteit tafelaardappelen ligt bij de groothandel tussen €8 en €9,60 per 100 kilo. De gemiddelde aardappelprijs komt niet verder dan €6,40 tot €7,20 per 100 kilo. Op kleine schaal vindt export naar Roemenië en Moldavië plaats. Dit volume is echter niet voldoende om de markt naar een hoger niveau te tillen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden